Банкеръ Daily

Финансов дневник

Магнатът Коломойски призова президента Зеленски да откаже помощта на МВФ или да обяви дефолт в Украйна

Украинският бизнесмен Игор Коломойски призова президента на страната Владимир Зеленский да се откаже от договорената програма за подпомагане на Киев от Международния валутен фонд (МВФ), която включва поредица от много болезнени реформи. Иначе ще трябва да се обяви дефолт по външен дълг  на страната, посочил той. "Според мен трябва да се отнасяме към нашите кредитори така като го направи Гърция. Тя е пример за Украйна. В конфронтацията с кредиторите през 2015 г. Гърция стана първата развита страна, която обяви че спира да плаща по заемите си от МВФ", каза той днес в коментар за британския вестник "Файненшъл таймс".

Според Коломойски, победата на Зеленски на президентските избори ясно показва, че народът на Украйна иска почивка от реформите, изисквани от МВФ и изкореняването на корупцията. Това са причините, които най-често изричат ​​тези, които са гласували за него. "Ако Зеленски слуша Запада и не прави свои собствени назначения, той ще повтори съдбата на Порошенко. Той ще има същото ниво на подкрепа - 5, 10 или 15% вместо 73", каза Коломойски.

Той също отбелязал, че САЩ и ЕС трябва да отпишат външния дълг на Украйна. "Това е твоята игра, твоята геополитика (на Запада). Тях не ги интересува Украйна. Те искат да навредят на Русия, а Украйна е само предлог за това", допълнил още магнатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във