Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Лъвски пай за ДПС общините

В кърджалийското селце Брезен възрастните хора се сдобиха с модерна екстра - фитнес на открито. Това не е пример колко е уредена България, а как се харчат европейските пари - за жалост без никаква мисъл. Или... със задната мисъл, да се "усвоят" едни пари. Както винаги е било - още по царско време станаха легендарни чешмичките и игрищата в "мъртви" на практика села.

В умиращото селце в община Арден живеят само възрастни хора, от които най-младият е на 60 години. Деца няма, а училището отдавна е затворено. Но пък в запустелия му двор - между бурените, е изградена фитнес площадка - с европейски пари. По всичко личи, че тези уреди не са използвани и вече са започнали да ръждясват - това поне показаха телевизионните репортажи.

За дядовците и бабите уредите изглеждат странно. Някои дори не знаят какво означава фитнес. А и в планината, където физическият труд е всекидневие, да тренираш за здраве на открито си е губене на време.

"Да бяха сложили две три пейки и една беседка за сянка, това щеше да е по-добре, отколкото тези уреди", казва кметът Мюмюн Юсеин.

"Безсмислено е да се харчат пари за неща, от които населението няма нужда. Тези пари могат да се оползотворят за нещо друго - въпрос на креативност е, въпрос на разбиране, въпрос на потребност,” коментира областният управител на Кърджали Никола Чанев. 

В Брезен хората имат крещяща нужда от канализация, тъй като такава няма. Е, канал няма, но за сметка на това си имат фитнес на открито. 

Брезен е само върхът на айсберга. Примерът е показателен с друго - че най-обгрижвани от правителството се оказаха общините на ДПС. Бастионите на движението бяха зарадвани до средата на годината с допълнителна финансова инжекция от около 20 млн. лева.

В средата на лятото и насред политическата ваканция правителството е одобрило 36.6 млн. лв. като допълнителен трансфер към общини, лъвският пай от които е за управлявани от ДПС райони. Парите са наречени за водопроводи, за пътища, за спортни площадки, сгради и всякакъв вид инфраструктура. Новината съобщи преди няколко дни лидерът на БСП Корнелия Нинова, като изчисли, че 31 общини на движението са получили 20.8 млн. лв., наред с тях 14 местни управи, в които доминира ГЕРБ, са били инжектирани с 10 млн. лв., а едва 1.3 млн. лв. са били насочени към два региона, където "господстват" социалистите.

Преглед на правителственото постановление от 28 юли, с което са раздадени парите, показва, че бонусът наистина е отишъл при ДПС. Преобладаващо са зарадвани все бастиони на тази партия в смесените региони - Кърджали, Белица, Якоруда, Кирково, Черноочене, Венец, Върбица и други. Не са забравени и селища в Източна Стара планина като Руен, Завет, Сунгурларе. Немалко средства получават и общини, управлявани от ГЕРБ, но в които ДПС също има стабилни позиции. Такава е Велинград, която взема 1.9 млн. лева. Основната част от парите са определени за изграждане на детска градина в село Драгиново, която никак няма да е евтина (1.6 млн. лв.). Подобно е положението с Девин, която взема 1.4 млн. лв. за ремонт на улици.

Лидерството по получени допълнителни финансови трансфери държи Кирково - там са насочени 2.03 млн. лева. Почти половината от средствата са за енергийна ефективност на сградата на общинската администрация, а другата половина - за изграждане на нов път между общинския център и село Шумнатица. Сред другите по-крупни суми по 1 млн. лв. ще бъдат за друга община на ДПС - Мадан (ремонт и рехабилитация на градския площад), за Оряхово, където управлява ГЕРБ (неотложни ремонти), и Разград, чийто кмет е от ГЕРБ (улична реконструкция). В Якоруда (ДПС) ще бъдат дадени 900 000 лв. за строителство на междуселски път, а в Руен, област Бургас (ДПС) - 800 000 лв. за обновяване на площада.

От правителственото постановление не става ясно защо и как са подбрани за финансиране точно тези общини и изброените проекти. Подозрения, че приоритетно подпомагат местните власти на ДПС, имаше и към предишните кабинети на ГЕРБ. Неслучайно преобладаващата част от социолозите и политолозите са убедени, че ДПС е патерицата на правителството, която няма да позволи то да падне дори и ако се стигне до развод между ГЕРБ и Патриотите.

Неотдавна "дезертьорът" Осман Октай нахвърля един потенциален сценарий за тази есен. "Като започнат обсъжданията за бюджет 2018-а, отново ще възникне спор за плоския данък. ГЕРБ ще държи той да остане, но Патриотите, подкрепяни и от БСП, ще натиснат да се махне. Именно ДПС ще спаси десятъка с мисълта да оцелее правителството, за да продължи разпределянето на средства и облаги към движението, макар то да не е пряко във властта", предсказа Октай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във