Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лъчезар Борисов вече не е председател на надзорния съвет на ББР

Оттеглил съм се от функциите си на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, съобщи новият министър на икономиката Лъчезар Борисов, който замени на поста Емил Караниколов и стана принципал на държавната банка. Борисов бе председател на надзорния съвет на ББР в качеството на зам.-министър на икономиката. 

Той заяви, че не е отговорен за даването на тези 75 млн. лв. кредит на колекторска фирма от страна на ББР, което доведе до рокади в банката и отстраняването на бившия главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев.

Банката не работи конкретни физически и юридически лица, 80% от портфейла на ББР е за малки и средни фирми, категоричен бе Лъчезар Борисов, отхвърляйки твърденията за връзка с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Новият министър на икономиката сподели, че вчерашната акция на "Демократична България" пред ведомството показва ниското ниво на политическата класа.

Първата основна задача, която министърът е получил от премиера Бойко Борисов, е свързана с бързо въвеждане на грантовете за малките и средни предприятия в размер от 3 до 10 хил. лева. 

"Подадените заявления са 27 хил. и ние ще направим всичко възможно в най-кратки срокове те да стигнат до бизнеса, прогнозираме, че около 210 млн. лв. ще стигнат до тези компании", уточни пред bTV Лъчезар Борисов.

За новия пакет икономически мерки, обявен от правителството, той обясни, че с държавния бюджет ще се финансират мерки за 1.1 млрд. лв., а втори пакет в размер на 1.8 млрд. лв. ще бъде дофинансиран с европейски средства. 

"Ние инжектираме в икономиката един значим ресурс, но наблягаме и на инвестициите. Тези два пакета от мерки достигат до 3 млрд. лв., което е интервенцията на държавата. Нашата прогноза е за още 1 млрд. лв. преки инвестиции в икономиката, така милиардите ще станат 4", коментира ресорният министър. 

По думите му добрите финансови показатели дават възможност на държавата да инжектира средства в икономиката, а не да тегли заеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във