Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЛОВЪТ ЗА ДЕМИРБАНК (БЪЛГАРИЯ) ЗАПОЧНА

Демирбанк (България) се превърна в най-търсения финансов дивеч у нас. Петима кандидати са подали оферти за закупуването й до 24 август, когато изтече крайният срок за внасянето им в турската Агенцията за банково регулиране и надзор. Освен базираната у нас кредитна институция тя ще продава още пет дъщерни структури на Демирбанк Т.А.Ш. в чужбина.
В групата на ловците влизат УниКредито Италиано, Ти Би Ай Холдинг Къмпани Ен Ви, Химимпорт, Токушукай медикъл корпорейшън и Айдън Доган Консорциум. Прави впечатление, че с изключение на турския консорциум останалите кандидати са все фирми, които или са инвестирали в българския финансов сектор, или имат сериозни намерения да се наместят в него.
Италианският банков гигант УниКредито Италиано едва ли има нужда от представяне. Той притежава 85.6% от БУЛБАНК, която купи през октомври миналата година. УниКредито кандидатства и за покупката на банката-майка Демирбанк Т.А.Ш.,Турция, но изгуби наддаването от базираната в Лондон международна банкова групировка Ейч Ес Би Си. През юли 2001 г. тя плати на Агенцията за банково регулиране и надзор 100 млн. щ. долара, но само за активите на Демирбанк Т.А.Ш. в южната ни съседка. Агенцията обяви допълнителен конкурс за продажбата на дъщерните структури на турската банка в България, Холандия, Румъния, Казахстан и Киргизстан.
Причините, поради които УниКредито сега се опитва да купи Демирбанк (България), не са много ясни, тъй като балансовото й число е едва 55 млн. лв. - 0.5% от всички активи на банките у нас. Италианците обаче са подали пакетна оферта за всички чуждестранни структури на Демирбанк Т.А.Ш., в които влиза и българската банка. Запознати с намеренията им твърдят, че те искат да се настанят най-вече на румънския и казахстанския пазар, но са предложили да купят всичките пет чужестранни структури на турската банка, тъй като това ще бъде допълнително предимство в офертата им.
Интересът на Ти Би Ай Холдинг Къмпани Ен Ви към Демирбанк (България) е напълно резонен. Базираното в Холандия дружество е единствен собственик на Ти Би Ай, който пък притежава 70% от Български застрахователен и пенсионен холдинг. Той от своя страна държи 69.24% от застрахователната компания БУЛСТРАД и 85.33% от пенсионноосигурителна компания Доверие.
БУЛСТРАД години наред се опитва да се сдобие със собствена банка у нас, чрез която да извършва мащабните си финансови операции. Но не случи с партньори. Застрахователната компания държи 33.34% от капитала на Токуда Кредит Експрес Банк, но те не му позволяват да определя политиката й. По тази причина още от средата на 2000 г. БУЛСТРАД декларира намерението си да продаде своя дял в най-конфликтната банка, но засега не може да намери купувач за него.
Ти Би Ай Холдинг Къмпани Ен Ви явно твърдо е решила да присъедини към финансовата си империя у нас и банка, над която да има пълен контрол. Засега няма информация дали холандската компания е подала оферта само за Демирбанк (България), или е поискала да купи и другите дъщерни институции на Демирбанк Т.А.Ш.. Всъщност подаването на комплексна оферта би било по-логичният ход от страна на Ти Би Ай Холдинг Къмпани Ен Ви. Освен в България тя има пенсионни и застрахователни дружества и в Румъния, а турската Агенция продава дъщерни структури на Демирбанк Т.А.Ш. именно в Холандия, Румъния и България.
Апетитите на японската Токушукай Медикъл Корпорейшън - 100% собственост на доктор Тарао Токуда, към Демирбанк (България) също не би трябвало да изненадват финансистите у нас, като се има предвид агресивната политика, която в последно време демонстрира докторът у нас. През 1998 г. той декларира, че ще строи в България модерна болница, а през 2001-а направи първата копка. В края на 1998-а обаче Токушукай Медикъл Корпорейшън чрез дъщерната си фирма Интернешънъл хоспитъл сървисиз купи 51% от Кредит Експрес Банк - по-късно преименувана в Токуда Кредит Експрес Банк. През банката трябваше да минават средствата, с които да се финансира болницата, но скандалите, които избухнаха около аферите на бившата шефка и собственичка на кредитната институция Славка Иванова, буквално блокираха работата й. От началото на тази година обаче Тарао Токуда наля допълнителен капитал в банката и я стабилизира. Съдебните дела, които фирмите, доминирани от Иванова, водят, само блокират назначаването на ново ръководство. За сметка на това и двамата й големи съдружници - фирмите на Тарао Токуда и собствениците на БУЛСТРАД, са хукнали в луда надпревара към Демирбанк.
Офертата на Химимпорт е следствие от настоятелните опити на собствениците на външнотърговската фирма да стъпят на банковия пазар у нас. През ноември миналата година Химимпорт стана собственост на регистрираната на Вирджинските острови фирма Фертитон Инк. След смяната на собствеността управлението на бившия мастодонт и най-голям вносител на химически продукти от времето на социализма бе поверено на Димитър Атанасов Калчев и на Иво Каменов Георгиев. Последният пък е съдружник в няколко фирми с Марин Митев и Тихомир Митев - двама от босовете на варненската силова групировка ТИМ. Именно те били истинските собственици на Химимпорт. Офшорни фирми, контролирани от ТИМ, изкупиха бизнесимперията на застреляния Кристиян Маслев. Българските структури на групировката пък разширяват позициите си на туристическия и медийния пазар, както и в търговията и транспорта. Желанието на варненската групировка да стъпи и във финансовия сектор датира от началото на тази година, когато нейни представители за пръв път опипваха почвата около Демирбанк (България). Междувременно ТИМ проявява интерес и към Централна кооперативна банка. Твърди се, че свързани с нея фирми са сключили споразумение с РОСЕКСИМБАНК да изкупят от нея пакета от акции от ЦКБ (24.2%), които управляваната от Кюлев банка придоби през август. За да имат по-големи шансове да се сдобият със собствен трезор, варненци очевидно са заложили две пусии, надявайки се, че поне едната от тях ще удари дивеча. Дали слуката ще ги споходи в южната ни съседка ще стане ясно на 3 септември 2001 г., когато турската Агенцията за банково регулиране и надзор ще обяви с кого от подалите оферта инвеститори ще води окончателните преговори за продажбата на Демирбанк (България).

Facebook logo
Бъдете с нас и във