Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лотарията на Божков ще съди България в Страсбург

Дружеството "Ню Геймс", което организираше Националната лотария, ще съди България в Европейски съд по правата на човека в Страсбург, показва справка по делото за обявяването на фирмата в несъстоятелност. Фирмата на намиращия се в Дубай Васил Божков, както и лица на Националната лотария, претендират за огромни компенсации от претърпените щети заради прекратяването на дейността й и от последващите действия на държавните органи. 

Как "Ню Геймс" изпадна в несъстоятелност

Шапката на хазартния бизнес на Божков бе обявена в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 6 януари. Очаквано основен аргумент при решението на съда бяха промените в Закона за хазарта, които бяха лансирани от Валери Симеонов и с подкрепата на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов бяха прокарани скоростно през парламента. С тях цялата дейност по организиране на игри с лотарийни билети бе прехвърлена към държавното тото, което вече обект на ревизия от страна на служебното правителство на ген. Стефан Янев

Част от мотивите за обявяването на "Ню геймс" в несъстоятелност като нищо са приложени и към жалбата срещу България в Страсбург, тъй като според магистратите, със своята "внезапност и дефинитивност" законовите промени, с които беше одържавена лотарията, са нанесли "огромни и непоправими щети" на дружеството, на хората с печеливши билети и на контрагентите.

Отделно Софийският градски съд отчете, че преди промените в Закона за хазарта, дейността на "Ню геймс" е била печеливша, като всъщност е реализирана и значителна печалба, която се измерва в милиони лева. Например към края на 2017 г. печалбата е над 108 млн. лв., а в края на 2019 г. тя вече достига над 123 млн. лева.  

Според съда безспорно установено по делото е, че до влизането на изменението на Закона за хазарта длъжникът „Ню Геймс“ АД е действал при спазване изискванията на закона и въз основа на съответни лицензии, под контрола на държавата, а и е изпълнявал в срок и изцяло своите задължения.

В съдебното се решение се казва също, че: "Подобна промяна, като тази в Закона за хазарта, предприета в рамките изключително кратък срок, без сериозна правна обосновка за въздействието на нормативния акт, изисквана в ЗНА, представлява намеса в икономическата структура на обществото не може да не причини значителни сътресения".

Завръщането на Георги Попов

Държавата се задейства срещу укриващия се в Дубай бизнесмен след сигнали от бившите му бизнес партньори и собственици на "Ефбет" братя Найденови за 700 млн. лв. неплатени такси към хазната от хазартните му компании.

Срещу Божков бяха повдигнати редица обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, както и за подбудителство към убийствата на четири лица и за изнасилвания. 

Един от най-близките му съдружници и обвиняем за участие в престъпната група под ръководството на Божков - Георги Попов, който също се намираше в Дубай, в петък се завърна в България. Завръщането му предизвика пореден спор между Божков и прокуратурата. Според бизнесмена Попов се завръща в България по собствено желание, но прокуратурата твърди, че той е екстрадиран у нас.

Лятото на Божков

От политическата партия на Васил Божков - "Българско лято", съобщиха преди дни, че ще се явяват сами на предстоящите предсрочни избори. На изборите през април формацията записа резултат от 2.95% и не успя да влезе в парламента. 

В последствие прокуратурата се опита да нанесе нов удар на бизнесмена, като намекна, че Васил Божков е купувал гласове. Преди близо месец държавното обвинение съобщи, че петима кандидати за депутати се разследват за купуване на гласове. "Финансирането на групата е от лице, което пребивава на територията на страна извън ЕС", казаха от прокуратурата, без да посочват дали това е Васил Божков. Но по-късно уточниха също, че партията, за която са купувани гласове няма да е представена в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във