Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лошите и преструктурирани кредити са все по-малко

Кредитирането и депозитите реализират солиден ръст на годишна база (към май) на фона на леко спадащи лихвени проценти и намаляващи лоши кредити. Това отчитат анализаторите на Райфайзенбанк (България) в редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към юли.
Изчисленията сочат, че за тридесет и втори пореден месец, кредитите към фирми и граждани се увеличават - с общо 6.1% на годишна база, достигайки 55.9 млрд. лева.
"От своя страна нивото на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) през май отбеляза спад с 2.9 пр.п. на годишна база до 13.2%, което ниво въпреки намалението остава относително високо . Очакваме да продължи  процеса на постепенно понижаване на дела на лошите и преструктурирани кредити в следващите месеци", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.
Той отбелязва още, че обемът на депозитите отново расте на годишна база - с 8.2% до 73.6 млрд. лв. за петдесет и четвърти пореден месец. По компоненти, депозитите на домакинствата се увеличават с 9.2%, достигайки 50.8 млрд. лв., а тези на фирмите - с 5.9% до 22.8 млрд. лева.
"За седми пореден месец депозитите на фирмите бележат само едноцифрени годишни ръстове, което е сигнал за донякъде подобрена инвестиционна среда в реалната икономика, кореспондираща и с ръста на инвестициите в рамките на БВП, който въпреки че е относително слаб, е положителен за периода", допълва Калчев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във