Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лошата инфраструктура и значителният спад на инвестициите - основни предизвикателства пред ЕС

Вернер Хойер, президентът на Европейската инвестиционна банка

Европейската инвестиционна банка е два пъти по-голяма от Световната банка. През последните 50 години тя нараства значително, но след финансовата криза от 2008 г. пазарът съществено започна да се свива - с по 20 милиона на година. Преди кризата, финансовата институция е отпускала кредити за над 80 млрд. евро, а след нея се отчита спад до 63 млрд. евро. Смятаме, че до края на 2019 г. трудно ще догоним и тази цифра, тъй като Брексит оказва сериозно влияние. Това каза Вернер Хойер, президентът на ЕИБ по време на събитие в Люксембург.

По неговите думи Банката на ЕС е "на светлинни години от дигиталния пазар". Към момента трансферът на дигиталния маркетинг в Европа е минимален, затова е необходимо да се обърне внимание на неговата интеграция, взимайки пример от лидерите в това отношение - САЩ и Китай.

Хойер коментира различните рискове, пред които е изправена Европа. Експертът акцентира върху проблемите на Западните Балкани, като посочи, че трябва да се обърне конкретно внимание на региона, както и на държавите извън ЕС.

Президентът съобщи и за още предизвикателства, пред които са изправени страните членки, а именно лошата инфраструктура и значителния спад на инвестициите. "Проблемът с инфраструктурата все още не е решен за никоя от държавите в ЕС. ЕИБ финансира едва 35% от цялостната поддръжка на пътищата", посочи още Хойер. 

Институцията се стреми да насочи средствата си към различни проекти, свързани с дигитализацията и информационните технологии, ваксините, както и в сектора за проучвания, развитие и иновации. "Време е да мислим за по-мащабно развитие, нуждаем се от глобално ориентирана Комисия", подчерта експертът, като добави, че зa пocлeднитe 15 гoдини едва 1,5% oт БBΠ нa EC ca нacoчeни в инвecтиции.

ЕИБ ще ускори инвестирането в проекти за климата с 50% до 2025-а.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във