Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Лондонското сити плаща по-малко от Уолстрийт

Инвестиционните банкери на Стария континент трябва да са подготвени психически за поне 15% по-ниски възнаграждения за тази година, прогнозират три консултантски фирми, анкетирани от агенция Блумбърг. Основната причина е, че премиите на банките в Европа се очаква да намалеят наполовина заради падащите приходи от комисиони.


Европейските данъкоплатци все още не са си получили обратно парите, платени за спасяването на големи банкови групи, като английската Роял бенк ъф Скотлънд. Същевременно кредиторите от региона тепърва ще търпят още загуби покрай скандалите за пране на пари и манипулиране на междубанковите лихвени проценти.


Британската банка Ейч Ес Би Си бе уличена в подпомагане на пране на пари, принадлежащи на наркокартели и държави, на които са наложени санкции от официален Вашингтон. На 11 декември тя се съгласи да изплати 1.92 млрд. щ. долара, за да бъде прекратено разследването срещу нея в САЩ. Друга английска банкова група Стандард чартърд пък информира на 10 декември, че ще преведе още 327 млн. щ. долара (извън платените вече на 14 август 340 млн. долара), за да уреди извън съда обвиненията на финансовите регулатори, че нейни операции с ирански клиенти нарушават щатски санкции срещу Техеран.


Кризата на държавния дълг в еврозоната оряза приходите на европейските финансови компании. Комисионите от инвестиционни банкови услуги, които са ключов компонент на премиите, се очаква да намалеят с 20% (до около 15.8 млрд. щ. долара) в Западна Европа за тази година в сравнение с миналата, прогнозира фирмата за проучвания Фрийман енд ко.. Докато в САЩ този вид приходи вероятно ще се повишат с 5% (до 39.5 млрд. долара) по сметки на Фрийман.


Заделените средства за премии на банкерите от Сити - финансовото сърце на Лондон - ще са не повече от 4.4 млрд. англ. лири (около 7 млрд. щ. долара) за 2012-а - с една трета по-малко, отколкото през 2011-а, съобщи през ноември Центърът за икономически и бизнес проучвания. Експертите очакват по-нататъшен спад до около 1.6 млрд. англ. лири през 2013-а, защото компаниите от Сити освобождават персонал. Проучвателната група прогнозира, че лондонският сектор за финансови услуги ще съкрати над 30 хил. работни места през тази година, а до 2015-а Сити вероятно ще има по-малко служители отколкото Хонконг или Ню Йорк.


Европейският съюз се опитва да намали допълнителните възнаграждения на банкерите като част от промените, целящи да променят манталитета на кредиторите. Държавите от 27-членната общност ще приемат през 2013-а правила за банковия капитал, включително и ограничаване на размера на премиите съобразно големината на заплатите. Тези тавани все още не са приети и варират от 100% до пет пъти фиксираното възнаграждение. Проучване на Европейския банков орган от тази година показва, че някои банкери в Европа получават премии, надвишаващи десет пъти основната им заплата.


Великобритания въведе още през януари 2011-а ограничение на допълнителните бонуси до около 25% от общия им размер, а половината от останалите трябва да са под формата на акции. До 60% от премиите на поемащите висок риск (като мениджърите на търговски звена) трябва да бъдат платени разсрочено във времето, като за старшите ръководители периодът е поне три години. Общо 2776 финансови фирми, за които важат новите наредби, включително и банките от Лондон и чуждестранните групи с поделения на Острова, нямат право да предлагат гарантиран размер на допълнителните възнаграждения.


Банките в САЩ могат да определят собствени пакети за компенсации, ако са върнали държавните инжекции, получени по време на финансовата криза. Намаляващите приходи и по-високите капиталови изисквания обаче ги принуждават да намалят плащанията. Например Джей Пи Моргън Чейз е орязал размера на премиите в инвестиционната си банка до 7 млрд. щ. долара през първите девет месеца на 2012-а - с 9.4% под сумата за същия период на 2011-а. В Моргън Стенли намалението е с 8.5 процента. Анализатори от щатската компания Санфорд Си Бърнстейн очакват допълнителните възнаграждения в бранша на територията на страната да намалеят до 40% от прогнозираните приходи в сравнение със сегашните 50 процента.


Втвърдяването на позициите на финансовите регулатори в комбинация с намаляващото заплащане и по-високите данъци в Лондон могат да подтикнат някои банкери да се прехвърлят в по-дружелюбни градове с по-малко ограничения и разрастващ се бизнес. Най-предпочитаните дестинации са Хонконг, Сингапур и Шанхай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във