Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лоялен към Тръмп финансист е напът да оглави Световната банка

Дейвид Малпас

Администрацията на Доналд Тръмп е съобщила на акционерите в Световната банка, че възнамерява да номинира Дейвид Малпас за нейн президент, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на анонимни източници. В момента Малпас е заместник-министър на финансите на САЩ. 

Агенцията отбелязва, че по този начин Тръмп иска да постави начело на финансовата институция лоялен към него човек, както и нейн яростен критик. По неофициална информация кандидатурата на Малпас ще бъде оповестена официално в сряда (6 февруари). 

От Белия дом и финансовото министерство засега отказват коментар по темата. 

Дипломат от ЕС, пожелал анонимност, твърди, че европейските акционери в Световната банка няма да блокират избора на Дейвид Малпас. За да бъде избран за президент, Дейвид Малпас ще трябва да получи подкрепа от 12-те члена на борда на директорите на Световната банка. 

Запознати с темата казват, че традиционно номинацията на САЩ бива утвърдена безпроблемно. Така бе и с последния президент на Световната банка Джим Йонг Ким, предложен от Барак Обама. Джим Йонг Ким оваканти позицията 3 г. преди да изтече мандатът му заради несъгласия с администрацията на Тръмп.

Номинацията на Дейвид Малпас означава, че американският държавен глава иска да добие по-сериозен контрол върху финансовата институция. В последните две години Малпас открито критикуваше Световната банка, посочвайки, че заедно с МВФ са станали прекалено големи и не може да им се има доверие. Освен това той настояваше Световната банка да спре да отпуска средства на Китай. Според него Пекин е прекалено богат, за да се възползва от подобна финансова подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във