Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Лизингари товарят застрахователи

Застрахователите пропищяха от лизингови дружества, които, след като си купят полица Финансов риск, подписват договори на юнашко доверие с хора, които явно нямат възможност да погасяват вноските си поради недостатъчно доходи. Това съобщиха за БАНКЕРЪ хора от застрахователния бизнес.


Лизингодателите в борба за по-големи пазарни дялове, под чадъра на полицата, нарушават основни правила, които гарантират платежоспособността на клиента, казват потърпевши. Често тези схеми изглеждали като тайни споразумения между тях и клиентите на гърба на застрахователите . Клиентите знаят за застраховката на лизингодателя , което противоречало на пазарната логика и рязко влошавало морала на плащанията.


Схемата в последно време се играела с таксиметрови шофьори, които вземат коли на лизинг. След време бакшишите казвали, че бизнесът не върви, бавели по 3-4 вноски, след което връщали колите. Лизингодателите си получавали неиздължените вноски от застрахователите, а последните завеждали дела срещу шофьорите, които се точели с години и завършвали с променлив успех за хората, издали полиците. Често се оказвало, че непрокопсалият таксиджия няма никакво имущество и е безработен, поради което нищо не може да му се вземе, камо ли да се търсят съдебни разноски от него.


Според експерти тези схеми не могат да бъдат поставени под рубриката застрахователни измами. Защитата от финансов риск е напълно законна застраховка, проблемът бил единствено в лакомията на лизингодателите, които явно не се боят от кризата. Те са тези, които развращават клиента-платец за сметка на трето добросъвестно лице - застрахователя.


Колкото до застрахователните измами,


опитите с мними кражби зачестяват

Последният случай беше оповестен на 9 октомври. Полицаи от Пето районно управление разкриха опит за застрахователна измама в столицата. На 27 август И.И. на 34 години от София съобщил в полицията, че автомобилът му е откраднат. Пред разследващите мъжът обяснил, че от вечерта на 24 до 26 август колата била паркирана в близост до адреса му, а на сутринта на другия ден колата Ленд Ровър Дискавъри я нямало на обичайното място. При организираните полицейски действия на служителите от Пето районно управление, съвместно с колегите им от сектор Престъпления, свързани с МПС - СДВР автомобилът е открит, паркиран в гаражна клетка, стопанисвана от собственика. В хода на разследването е изяснено, че И.И. пробвал застрахователна измама с цел финансова облага от застраховка Автокаско на стойност 22 500 лева. Извършителят е задържан за 24 часа в районното управление. След доклад на материалите по случая в Софийската районна прокуратура му е повдигнато обвинение по чл.209 от НК.


Със случаи като този застрахователите се срещат всекидневно. Той е от типа преднамерено застраховане с цел измама. Колата или се укрива, или се разфасова бързо на части или се продава зад граница. Все по-често се случва застрахованият автомобил да погине, обясняват вещи лица. Това значи да претърпи тежка катастрофа, да падне в пропаст, да се удари в стена или да се самозапали. Застрахователите са много мнителни, когато тежка машина - камион, багер, трактор са направили на хармоника лека кола. А това се случва все по-често.


Далаверата е следната. Взета е кола на лизинг или на изплащане. По различни причини клиентът не може да плаща вноските или иска да я продаде за висока цена, но останалите вноски тежат, а и пазарът е свит и цените са силно орязани. Тогава той решава да застрахова колата на висока стойност, след което сам, а най-често в съдружие с крадец на коли симулира кражба. Така той има реален шанс да получи пари, които по друг начин не може да вземе за автомобила си.


Договарянето с багерист

nbsp;


или шофьор на камион е необходима стъпка при друга разновидност на измамата. На срещата те се разбират как точно да направят катастрофата. Примерно като оставят колата на остър завой или на тъмен селски път под предлог, че шофьорът е слязъл по нужда. През това време голямата машина я връхлита и я удря и премазва.


При ликвидацията обаче застрахователите се запъват. Те разполагат вече с много добри експерти и вещи лица, които често хващат измамите. Ако се стигне до съд, често вещите лица, избрани от застрахователя, печелят. Тези експерти могат да докажат с научни методи и изчисления силата на удара, спирачния път, завъртането на колата и други факти и обстоятелства, по които се разкрива измамата. Така водачът често плаща държавните такси на ищеца.


Но има и добри удари. Когато с помощта на автоджамбази луксозното возило се е изнася в арабския свят.


Разглобяването й на части пък е най-бързото прикриване на следите.


На мода са и индустриалните пожари

Те не са чести, но от подобна измама могат да се приберат добри пари, с които да се модернизира със съвременни машини един цех с морално и физически остаряло оборудване. Вещи лица споделиха, че наскоро е имало претенции за обезщетение за пожар в химическо предприятие. Собственикът на предприятието поддържал тезата, че при определени физически и химически условия складираните химикали са се самозапалили. Вещите лица приели тезата за вероятна, защото имало подобни случаи - въглища и боклуци да се самозапалват без външна намеса. Но след това доказали, че според мястото на възникване на пожара не е било възможно такова разпространение, което да изпепели цялата сграда. Собственикът се отказал доброволно от делото, защото разбрал, че няма да успее да докаже правотата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във