Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЛИВАНСКО ЗЛАТО СЪБИРА ПРАХ В ТРЕЗОРИТЕ НА МИНЕРАЛБАНК

Големите фалирали банки се оказаха своеобразни острови на съкровищата, които чакат своя откривател, за да напълнят кесията му или за да го повлекат към небитието. От петнайсет години насам в трезорите на МИНЕРАЛБАНК например отлежават няколко килограма златни бижута и часовници, повечето от които са инкрустирани с диаманти, сапфири и ясписи. Скъпоценностите са залог по кредити, отпускани от банката още през 1984 г. (и то не от ръководството й, дадено сега на съд) на базираната в Бейрут фирма Голд Койн и на нейния представител - ливанския арменец Нерцес Авакян.


Информацията за взаимоотношенията на МИНЕРАЛБАНК с арменеца и фирмата му е доста оскъдна. Това, което може да се твърди със сигурност, е, че съвместните им операции започват още през 1982 г., когато нашата кредитна институция открива при бейрутската Литексбанк (до юли 1998 г. тя бе собственост на БУЛБАНК) два акредитива в полза на Голд Койн. Под тази форма, управляваната по онова време от Цветан Петков МИНЕРАЛБАНК, кредитира фирмата и осигурява плащанията й към производители и търговци в Близкия изток. С тях ливанският арменец и фирмата му купуват персийски килими и златна бижутерия, които продават през магазините на Кореком в България.


Задълженията на Нерцес Авакян и на фирмата му Голд Койн към МИНЕРАЛБАНК постоянно се преоформят и разсрочват, като в средата на 1986 г. достигат 5.5 млн. швейцарски франка. Стойността на златните бижута и часовници, с които са обезпечени дълговете, пък е 3.7 млн. швейцарски франка. Ливанският арменец редовно погасява всички лихви и част от главниците по предоставените заеми. Така към средата на 1989 г. общият размер на дълговете на Авакян и на Голд Койн е над 5.3 млн. швейцарски франка.


През 1989 г. идилията между банката и двамата й длъжници от Близкия изток приключва. Авакян и Голд Койн престават да обслужват задълженията си. От разменената кореспонденция става ясно, че ливанският арменец и фирмата му имат известни затруднения. В писмо до МИНЕРАЛБАНК от септември 1989 г. Авакян обяснява, че Голд Койн е успяла да погаси всичките си задължения към бейрутската банка Литекс, но й остава да върне около 2 млн. швейцарски франка на Креди Сюис. Авакян обещава, че след като изчисти проблема с Креди Сюис, ще се заеме по-сериозно с погасяването на задълженията си и към МИНЕРАЛБАНК. Ливанският арменец обаче се оплаква, че дейността на неговата фирма у нас е много затруднена от нелоялната конкуренция на дистрибутора му Кореком. С това писмо приключва активната кореспонденция между банката и нейните длъжници - Нерцес Авакян и Голд Койн.


През следващите седем години дългът не се обслужва и върху него да се трупат лихви. Заложените златни бижута и часовници пък събират прах в трезорите на кредитната институция. На 17 май 1996 г. МИНЕРАЛБАНК е затворена, а в началото на 1997 г. е обявена в несъстоятелност. Назначените в нея синдици Харалампи Кирков и Георги Настев (те управляваха банката до средата на 2000 г.) безуспешно са се опитвали да влязат във връзка с Нерцес Авакян. Нещо повече, те получават неофициална информация, че той вече не е между живите. Личният дълг на Авакян към фалиралата МИНЕРАЛБАНК в момента е надхвърлил 3.77 млн. нови лева, като 1.18 млн. лв. от тях са лихви. А този на Голд Койн е над 12.35 млн. лв., като в това число влизат и лихви за около 3.89 млн. лева. Това са пари, които едва ли някога ще бъдат събрани.


Фалиралата МИНЕРАЛБАНК обаче все още разполага със златото на ливанския арменец и на неговата фирма. Ако банката бъде продадена, новият й собственик ще наследи и бейрутското съкровище. А както в.БАНКЕРЪ многократно писа, до момента РОСЕКСИМБАНК е единственият кандидат за покупката на фалиралата кредитна институция. Но за да започнат конкретни преговори между председателстваната от Емил Кюлев РОСЕКСИМБАНК и синдика на МИНЕРАЛБАНК Станислав Лютов, е необходимо оценителската фирма СЛ Компания да представи актуализираната оценка на фалиралата кредитна институция. По предварителна информация първоначално МИНЕРАЛБАНК е била оценена за над 15.4 млн. нови лева, но СЛ Компания е поискала още време, за да уточни стойността на някои големи имоти на банката. Според експерти окончателният вариант на актуализираната оценка ще бъде готов до края на октомври, а очакванията са, че стойността на МИНЕРАЛБАНК ще бъде между 18 и 19 млн. нови лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във