Банкеръ Daily

Финансов дневник

Люта пенсионна криза чука на вратата

Недостиг в размер на 15.8 трлн. щ. долара ще има в пенсионните системи на Съединените щати, на Китай и на други водещи икономики към 2050-а, алармира престижната "Група на 30-е" (Г30). Това е международна организация на водещи финансисти и учени, чиято цел е да проучи по-задълбочено различни икономически и финансови въпроси и да изследва свързаните с тях последици от решенията на държавния и на частния сектор.

Прогнозираната пенсионна дупка на сума  15.8 трлн. долара е коригирана съобразно инфлацията, така че актуалната й номинална стойност към 2050-а ще е доста по-висока - в размер на 23% от глобалния БВП през същата година, посочват в доклада си от 75 страници членовете на Г30, сред които са председателят на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни и бившите министри на финансите на САЩ - Тимъти Гайтнър и Лорънс Съмърс. Според тях основен виновник за зеещия дефицит, оценен на 1.2 трлн. щ. долара през 2018-а, са "антикварните" пенсионни системи. А очакваните по-ниски доходи от спестяванията в епохата на ниски лихвени проценти  задълбочават допълнително проблема.

Докладът на експертите обхваща информация от  21 държави (сред които са и Япония, Германия, Индия и Мексико), които попълват  90% от световния БВП. Те обаче предупреждават, че задаващата се криза ще засегне не  само  пенсиите. Защото финансовата сигурност до края на жизнения път на човека зависи също от наличието на публично здравеопазване, жилищни и транспортни услуги, както и от съществуването на неформална общност и на подкрепа от семейството.

Г30 предлага микс от политики за справяне с проблема:

- увеличение на официалната възраст за пенсиониране с поне четири до шест години и това да стане до 2050-а,  и осигуряване на възможност за желаещите да работят по-дълго. Една четвърт от финансовата дупка може да се попълни, ако пенсионерите работят още средно 20% от времето, което отработват  служителите на стандартна възраст;

- насърчаване на отделните индивиди да пестят повече и увеличение на данъците в подкрепа на публичните пенсии. В тези мерки биха могли да се включат и задължителни спестовни планове;

- съгласие, че очакваните пенсии трябва да са по-ниски. За пенсионерите със средни и високи доходи това може да означава да живеят с 60% от средния  размер на дохода им преди пенсионирането, а не със 75 процента.

Докладът на работната група, в която влизат също председателят на "Ю Би Ес груп" - Аксел Вебер, и заместник председателят на "Блек рок" - Филип Хилдебранд, призовава също да бъдат намалени разходите за административни услуги и за управлението на активите на пенсионните фондове, които се поемат от хората, спестяващи за пенсии. Приоритет трябва да имат реформите за минимизиране на разходите за управление на инвестициите.

Докладчиците признават, че предотвратяването на задаващата се криза ще е трудно, защото ще изисква политически непопулярни решения. И, което е още по-лошо, тя идва във време когато доверието в правителствените институции намалява, основните политически партии губят подкрепа и гласоподавателите стават все по-разслоени и податливи на популистка реторика и демагогия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във