Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Люксембург и Австрия се предадоха

ЕС сваля банковата тайна през 2017-а

След близо шест години на съпротива двете държави в сърцето на Европа с репутация на данъчни убежища - Люксембург и Австрия, се предадоха пред международния натиск за повече прозрачност. Във вторник, 14 октомври, те изненадаха всички, като се съгласиха да вдигнат ветото си и да се присъединят към усилията на останалите 26 страни членки за борба с данъчните измами.


"Банковата тайна е мъртва", заяви европейският комисар по данъчното облагане Алгидрас Шемета след края на заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси.


Финансовите министри от Европейския съюз се договориха за изменения в Директивата (2011/16/ЕС) за обмен на информация между данъчните администрации на държавите членки. Постигнатото споразумението разширява съществуващото законодателство за обмен на банкова информация. В обхвата му влизат източници на приходи като дивиденти, доходи от лихви и печалби от продажби на финансови активи.

Законодателството задължава всички 28 страни членки на ЕС да разкриват информация за активите на чуждестранните граждани в местните финансови институции от 2017 година. Това включва и автоматичен обмен на банкова информация с данъчните власти в родната държава на всеки един вложител - изискване, което се смята за най-силното оръжие срещу укриването на данъци.


"Тази мярка обещава цялостна и трайна данъчна прозрачност в Европа", заяви Шемета, който работи за постигане на споразумението, откакто оглави ресора си преди пет години.


Съгласно сега действащата директива, приета през 2011 г., държавите членки на ЕС обменят информация за доходите от трудови правоотношения, мениджърски възнаграждения, от застраховка "Живот", от пенсии или от собственост. Това обаче се оказва недостатъчно, за да прекрати порочните практики на укриване на данъци, от които националните бюджети на страните членки губят милиарди всяка година.

Великото Херцогство Люксембург изненада останалите страни от ЕС, като се съгласи да въведе автоматичния обмен на данни заедно с повечето други държави през 2017 година. Единствено Австрия поиска удължаване на срока до 2018 г., тъй като страната се нуждае от допълнително време, за да създаде нова система за отчетност, която да бъде в съответствие със законодателството.

"Моят проблем в това отношение е технически", заяви австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг пред своите колеги. От думите му стана ясно, че в Австрия не съществува връзка за обмен на данни между банковия сектор и администрацията. "Ще трябва да изградим изцяло нова система, започвайки от нулата, а това отнема време", допълни Шелинг.

С изключение на Австрия обаче, всички останали правителства трябва да въведат новите правила до 2017 година.

Освен това се очаква до края на тази година ЕС да подпише двустранно споразумение с други европейски юрисдикции с репутация на данъчни убежища. Това включва Монако, Швейцария и Лихтенщайн.

Директивата трябва да получи финално одобрение по време на следващото заседание на Съвета на Европейския съюз, което ще се проведе на 23 и 24 октомври. Законодателството не е необходимо да получи одобрението на Европейския парламент и ще бъде прието без разискване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във