Банкеръ Daily

Финансов дневник

Людмила Елкова влезе в управата на БНБ

Людмила Елкова пое  длъжността на  член на управителния съвет на Българска народна банка (БНБ). Това се случи в четвъртък (29 ноември) с официална церемония.

"БНБ е доказала, че е основен стълб на стабилността и гарант за националния интерес. Позицията е много отговорна,  голяма част от моя професионален опит е в защита на държавните финанси", посочи при встъпването си в длъжност Людмила Елкова. Тя допълни, че за нея е голямо предизвикателство да се  присъедини към управляващия екип на националната банка  в един интересен и за страната, и за БНБ момент - заявката за присъединяване на България към еврозоната и към финансовия механизъм ERM II.

"Това предполага нови предизвикателства за банката и за целия финансов сектор, като се има с оглед на това, че дигиталните услуги навлизат много бързо, променят се надзорните и регулаторни разпоредби, както и глобализацията на финансовите услуги", допълни новият член на управителния съвет на Централната банка.

На церемонията присъства и президентът Румен Радев, който отбеляза, че като доказан професионалист и морален човек  Елкова ще даде своя принос в работата на високоуважаваната институция.

"През годините на преход и промени Българската народна банка премина през сериозни сътресения. Ще напомня само масовите фалити на банки през 2006 г. и кризата с КТБ. Казвам го, защото тези кризи ни напомнят, че БНБ е призвана да бъде един от стожерите на държавата", заяви държавният глава.

Преди два месеца стана ясно, че Людмила Елкова ще замени  в управителното тяло Боряна Пенчева, чийто шестгодишен мандат изтича. Както "БАНКЕРЪ" вече писа на 1 октомври, Президентът на България Румен Радев подписа Указ за назначаването на Елкова за член на УС на БНБ. В съобщението на президентството по този случай пише: "Людмила Елкова е доказан професионалист в сферата на финансите и икономиката с дългогодишен стаж в Министерството на финансите. В периода 2000-2002 г. е главен юрисконсулт в Дирекция "Данъчна политика" на Министерството  на финансите, а от 2003 до 2009 г. е директор на същата дирекция. Отговаря за прогнозирането на бюджетните приходи и участва в разработването на консолидирания държавен бюджет и управлението на процеса по прогнозиране, анализиране и отчитане на изпълнението на бюджетните приходи, в частност на приходите от данъци и осигуровки, събирани от НАП и Агенция "Митници", както и във връзка с работата на международните финансови институции - МВФ и Световната банка. В периода 2003-2010 г. е член и заместник-председател на съвета на директорите на Българската фондова борса. Назначена е за заместник-министър на финансите през 2013-2014 г. и отговаря за държавния бюджет, държавните разходи, финансирането на общините, държавното съкровище и Дирекция "Национален фонд". В същия период е заместник-председател на съвета на директорите на Печатницата на БНБ, алтернативен управител на МВФ за България, ръководител на българската делегация в Международната банка за икономическо развитие - Москва, член на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", член на управителния съвет на Националния доверителен екофонд."

Промяната в УС на Централната банка е предвидена от законовите процедури и в нея няма нищо необичайно. Според Закона за БНБ тримата членове на на УС на БНБ се назначават от президента на България, докато управителят на БНБ се избира от Народното събрание. Тримата подуправители, които той предлага, също се гласуват от парламента.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във