Банкеръ Daily

Финансов дневник

Любовта на българина към колата "лъсна" в застрахователно проучване

България е страната с най-висок дял на общото застраховане сред европейските държави, съобщава  Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), като се позовава  на данните   на Insurance Europe 2018 - федерация, в която участват  националните застрахователни асоциации на 37 европейски страни.

"Явно българите ценят автомобила си най-много в сравнение с другите европейци, като се има предвид, че имущественото застраховане у нас заема нисък дял", коментираха от браншовото сдружение.

Важно е да уточним също, че  България е и с най-нисък дял общо на животозастраховането и здравното застраховане в структурата на общия премиен приход.   

Припомняме, че според класация на същата организация страната ни се нарежда на трето място в Европа според  темпа на растеж на застрахователния сектор през 2018 година. Пазарът ни е нараснал с 13,3% през миналата година -  над два пъти повече от средния прираст за Европа, който е  6,2%.

"Свикнали сме българският бизнес  традиционно да отчита  по - скромни  показатели в сравнение с европейските си конкуренти, а положителните примери да се приемат по-скоро като изключение. Затова за застрахователния сектор у нас е  повод за гордост в навечерието на празника на застрахователя да се появи в челните позиции  на престижната класация на Insurance Europe по няколко показателя. За нас това е видимият резултат от усилията на цялата професионална общност - че  предоставя  стойностни за хората финансови продукти и услуги. Приемаме го и като знак за повишаващото се доверие към работещите в сектора, за нарастващото разбиране за ползите от застраховането“, коментира тогава Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Според класацията ръстът в общото застраховане в България е 20,1% при положение, че  средно за Европа той е  5,7 на сто. Ръстът на изплатените обезщетения по общо застраховане у нас е 12,8% - близо 3 пъти по-високо от средното за Европа увеличение от 4,8 процента. По този показател българското застраховане заема 4-то място сред европейските държави.

Оказва се, че здравното застраховане в България също  се развива над 5 пъти по-интензивно, с ръст от 24,7% при среден за Европа  показател от 4,8 на сто. Така страната ни се нарежда на 4-то място сред най-интензивно растящите пазари на здравно застраховане на стария континент.

Още един резултат следва да бъде изтъкнат - на  фона на свиващите се с 0,7% инвестиции, направени от  застрахователите в Европа, българското застраховане бележи особено значим ръст от 10,9%, което му отрежда второ място на континента (след Турция) и първо място сред страните в Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във