Банкеръ Daily

Финансов дневник

Любомир Каримански от ИТН оглави Бюджетната комисия

Любомир Каримански от "Има такъв народ" оглави ключовата парламентарна Комисия по бюджет и финанси. Създаването на комисията и съставът й бе приет с 215 гласа "за" и 1 "въздържал се". 

Заместник-председатели ще са Кирил Ананиев от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП, Георги Ганев от "Демократична България" и Петър Чобанов от ДПС.

Прави впечатление, че трима бивши министри в различни управления на страната ще са част от ръководството на комисията - Ананиев, Гечев и Чобанов.

Двете най-големи групи в парламента - ИТН и ГЕРБ, ще имат съответно по шестима представители в комисията. БСП ще има четирима депутати в комисията, Демократична България и ДПС ще имат по трима, а ИБГНИ - един.

Работата на Бюджетната комисия се явява ключова в настоящия момент заради напрежението около актуализацията на държавния бюджет, предложена от служебното правителство. Все повече организации и експерти притискат парламента да актуализира бюджета, а президентът Румен Радев обвърза актуализацията с националната сигурност.

Първите индикации са, че ГЕРБ и ДПС няма да подкрепят проекта на служебния кабинет.

"Има такъв народ" дадоха заявка, че ще подкрепят повече средства за обезпечаването на сигурността по границата с оглед рисковете от нова мигрантска вълна. От ИТН обаче настояват повече пари да бъдат разпределени за увеличение на пенсиите.

БСП и ИБГНИ заявиха, че ще подкрепят актуализацията на първо четене, но след това ще внесат свои предложения.

Засега служебното правителство е най-вероятно да получи подкрепа от "Демократична България", въпреки че групата на ДБ все още не взела окончателно решение.

Междувременно парламентът избра Йордан Цонев от ДПС за председател на Комисията по икономическите въпроси.

Предстои в рамките на днешното си задание депутатите да конструират всички 22 постоянни комисии.

В началото на пленарното заседание Мая Манолова и парламентарната шефка Ива Митева размениха реплики. Манолова обяви от трибуната, че от "Изправи се БГ! Ние идваме!" не искат ръководни места в комисиите, защото не се борят за постове, но ще бъдат активни в законодателната работа на парламента. 

Митева репликира Манолова, че ако всички политически сили последват нейния пример, комисиите ще бъдат блокирани. "Просто не се прави така в една парламентарна република“, подчерта Митева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във