Банкеръ Daily

Финансов дневник

Любомир Дацов: В бюджета има буфери за около 4 млрд. лева

В бюджета има буфери приблизително за около 4 млрд. лв., това каза  финансистът Любомир Дацов в радиопредаване. 

"Превишението на бюджета продължава да е около 1.6 млрд. лв., тоест ние дори не сме стигнали до нулата, тъй че в момента правителството разполага с огромна гъвкавост и с достатъчно средства, за да въздейства на кризата, но не го прави. Това е основният проблем", обясни Дацов. 

"Малко се обърквам в мерките на държавата:засипва ни много информация, дават се пресконференции, но много от тези неща са вече или предвидени в бюджета, или преди това са обявени като мерки и просто идва времето, когато трябва практически нещо да  се прави. Така че се получава усещането, че се обявяват мерки на мерките и пари на парите, които, ако се погледне бюджета и реално това, което достига до фирмите и гражданите - между говоренето и реално изпълненото има огромна разлика", каза още финансистът Любомир Дацов. Той добави, че в България традиционно проявлението на кризите се забавя,  тъй като те  идват  от големите западни икономики, а ние като малка и силно отворена икономика зависим от външната търговия с тези държави. Дацов припомни, че при предишните кризи забавянето е било от порядъка на 7-9 месеца. 

"Просто това, което се видя през последните няколко месеца, беше проявление чисто вътрешно, тоест без отражение, значително, и развитие на взаимоотношенията с външните икономики", смята той.

Българското правителство няма адекватна оценка за ситуацията, подчерта Любомир Дацов.

"Ако погледнем  последните мерки, които бяха обявени -  че се дават допълнителни пари,  човек остава с впечатление, че това са допълнителни пари. Като гледам разбивката на тези мерки, не съм съвсем сигурен, че това е така. Защото например парите, които се дават за ремонт на 160 училища, ако се погледне  параграф 20 от бюджета - той предвижда още от миналата година, че в рамките на следващите 3 години трябва да бъдат заделени около 210 млн. лв., по 70 млн. лв. годишно.Но това означава, че цялата програма от 210 млн. лв. в момента се насочва  за ремонт на училища и изграждане на нови детски градини. И  това допълнителни пари ли са или са пари, които се освобождават в рамките на тази програма текущо? Същото нещо е за обявената покупка на нови линейки за спешна помощ", обясни Дацов.

"Има толкова много въпросителни и е трудно да разделим пропагандата реално от ефекта, който се получава. Към момента в бюджета някакви ефекти от тези допълнително раздавани пари не може да се видят. В Закона за държавния бюджет е предвидено средно около 7% от разходите на бюджета да бъдат по-големи, отколкото миналата година. Към момента тези разходи са около 3.3 на сто. Тоест темпът на изменение е два пъти по-нисък, отколкото оригинално е предвидено с държавния бюджет. Харчи се в момента по-малко. Ако погледнете капиталовите разходи - няма нещо по-различно от миналата година“, отбеляза още финансистът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във