Банкеръ Daily

Финансов дневник

Любомир Дацов: Ускорението на инфлацията ще продължи още 6 месеца

Рекордна инфлация няма, а за разлика от периода 2006-2008 г. сегашният произход на ръста в цените е външен, което означава, че ускорението ще продължи по-дълго - около 6-7 месеца. Това заяви финансистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов. 

Според последните данни на Националната статистика годишната инфлация за септември 2021 г. е 4.8 процента. От началото на годината инфлацията е 3.5%, което обхваща сравнение със септември 2021 г. спрямо декември 2020 година.

„Рекордна инфлация няма. През 2006, 2007 и 2008 са годините с най-висока инфлация. Тогава тя беше около 10%. Тогава тя беше заради много високия растеж. Източниците на този процес са различни и пораженията са различни”, обясни Дацов.

„Сегашният произход на инфлацията е външен, защото идва от проблеми, които не са в страната. За съжаление този път тя ще продължи по-дълго – 6-7 месеца”, добави Дацов.

По-продължителният ръст на цените финансистът обясни с глобални фактори. Той посочи на първо място възстановяването на вериги за доставки, които бяха нарушени. Освен това целият свят е в процес на икономическа трансформация.

"Един такъв пример са, ако щете, електрическите коли, защото са необходими нови материали, нова минна индустрия. В края на краищата инфлацията е свързана и с търсенето и предлагането. В дългосрочен план дори липсата на чипове, чието производство оказва натиск върху цените. Тоест има много процеси, които в дългосрочен план ще водят до инфлация в глобален план", обясни Любомир Дацов. 

Конкретно за България той смята, че за пореден път страната ни е неподготвена и неадекватна в реакциите си. По думите му инфлация не се бори с предварително индексиране на доходите. Решението е да направиш котва - от една страна да увеличиш предлагането, а от друга - да ограничиш търсенето. 

Според него няма как да изпреварим Румъния по доходи за един месец просто защото има някаква разлика в инфлацията. Брутният вътрешен продукт на Румъния е с около 20% повече от нашия, каза финансистът пред NOVA телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във