Банкеръ Daily

Финансов дневник

Любомир Дацов: Средната класа ще понесе удар от намаляването на ДДС върху определени стоки

Ако бъдат намалени ДДС ставките върху определени стоки, щетата върху държавната хазна ще бъде понесена от средната класа, предупреди финансистът Любомир Дацов. Той призова Министерството на финансите да излезе с подробен анализ на потенциалните щети върху хазната, за да представи на обществото рационалните икономически аргументи против.

Премиерът Бойко Борисов заяви снощи, че няма да има промени в данъчната политика. И разкритикува ДПС за предложенията за диференцирани ДДС ставки върху хляба, лекарствата и книгите.

"Популизмът стигна до там, че либералната дясна партия ДПС заговори за безплатни неща. Безплатни неща няма. Безплатното за едни е по-високи данъци за други", заяви във вторник министър-председателят. 

"Опитът в другите държави показва, че дори първоначално да се направи такъв експеримент с намаляване на ставките или уж даване на хората през намаляването на данъците, когато това не е например чисто икономически необходимо, обикновено след това някъде вдигат друг данък", каза Любомир Дацов пред БНР.

Думите на Дацов идват по повод намеренията на БСП да внесат законопроекти за намаляване на 5% ДДС върху мляко, месо, брашно и продукти от брашно. Партията не внася тези предложения за първи път. Миналата седмица пък при изненадващата си поява в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че от партията внасят предложения за свалянето на ДДС на хляба до 5%, свалянето на ДДС на лекарствата и безплатни детски градини. От БСП заявиха, че ако тези законопроекти бъдат внесени, биха ги подкрепили.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във