Банкеръ Daily

Финансов дневник

Любомир Дацов пред "Банкеръ": Няма притеснения около курса на лева към еврото

С една дума няма причина за целия този шум, текстът е абсолютно стандартен. Появяването му означава само едно - правителството е пред завършване на приемането ни в механизма ERM II, заяви пред "Банкеръ" финансистът и член на Фискалния съвет Любомир Дацов и посочи, че поставените от финансовия министър Владислав Горанов срокове - до края на април, са абсолютно реални. 

По думите му реакцията на хората обаче е показала, че степента на доверие в правителството е много ниска. 

На 23 януари председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени в преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон, според които се промения и Законът за БНБ. Текстовете предвиждат от датата на участие на България в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и споразумения.

"Българската народна банка и Министерството на финансите подкрепят внесения проект. Законопроектът се подкрепя и от ЕЦБ. Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на валутно-обменния механизъм (ERM II). Това съответствие е задължително условие за присъединяване към валутно-обменния механизъм.Законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото", се казва в официалната позиция на БНБ по темата. 

Свободните интерпретации по темата доведоха до напрежение и сред граждани, и сред икономисти и финансисти. Най-радикалните позиции бяха, че през 2020 г. може да стигне до колебания в курса, както през 90-те години на миналия век. 

"Въпрос на преговори е, тъй като е ясно, че валутният курс трябва да е равновесен, когато влизаш в ERM II. Друг е въпросът как се изчисля равновесен курс. Има много методи за изчисляване на равновесен валутен курс, но верният е как ще реагира платежният баланс. Когато няма проблеми с платежния баланс и търговската сметка, тогава е ясно, че валутният ти курс е в равновесие и няма никакви диспропорции", отговори Дацов на хипотезите, че курсът на лева спрямо еврото може да бъде изменен с решение на Еврогрупата и ЕЦБ.

По думите му всички останали тези може да бъдат спекулирани и политизирани, но не са верни. "Иначе актът е нормален, текстът е нормален, не поражда никакви притеснения - поне в хората, които са запознати с процеса", допълни Любомир Дацов

Все пак членът на Фискалния съвет разкритикува правителството за начина, по който е се правят изменения в Закона за БНБ.  "За пореден път показа пренебрежение към обществото и към медии. Можеше да се направи една пресконференция, да се каже, че финализират нещата. Да внесат промените през Министерски съвет, защото текстът все пак е на БНБ, а не на правителството", добави той. 

Според него такива изменения в закона се правят когато има ясна дата за членство ERM II. "По-добра новина отдавна не бях чувал", обобщи Любомир Дацов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във