Банкеръ Daily

Финансов дневник

Любомир Дацов: Мерките - за потушаване на напрежението или за "купуване на симпатии"

--

Ако ситуацията не беше толкова политизирана, колкото е в момента, щяхме де си помислим, че някой е измислил добра икономическа мярка. Това заяви в телевизионно предаване бившият зам.-финансов министър и член и на Фискалния съвет Любомир Дацов. Той коментира адекватността на икономическите и социални мерки на управляващите - увеличението на заплатите в държавната администрация, надбавките за пенсионерите и парите за бизнеса, който пострада от кризата.
"Това действително е свързано с усилията, които някои хора полагат в борбата с коронавируса, друг е въпросът доколко е ефективна", коментира Дацов. Той посочи, че много изследвания показват, че по време на криза една от добрите и работещи мерки е именно вдигането на доходите, особено тези на  пенсионерите. Самият механизъм на трансмисия на средства към икономиката, поне в България, е доста ефективен според данните, отбеляза Дацов.

Но според финансиста в случая това, което е ръководило правителството да обяви тези намерения, всъщност няма нищо икономическо.

"Повечето от мерките, които бяха обявени като антикризисни, всъщност са насочени към потушаване на напрежение или "купуване" на симпатии", смята Любомир Дацов. Той допълни, че управлението на бюджета е изключително спестовно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във