Банкеръ Daily

Финансов дневник

Любомир Дацов: Има риск да влезем в новата година без Бюджет 2022

Има реална опасност да влезем в новата година без бюджет заради многото политически неясноти, предупреди финансистът Любомир Дацов. Според него прогнозите сочат, че разпределението на силите между основните страни в новия парламент няма да е коренно различно спрямо предходните опити. Същите проблеми, които имахме тогава - противостоене, недостатъчна подкрепа, създават предпоставка да няма правителство в рамките и на следващия месец и да се отиде на нови избори или бюджетът да бъде прехвърлен в следващата година. 

Според закона ако парламентът, които ще бъде конституиран след изборите на 14 ноември, по една или друга причина не успее да приеме Бюджет 2022, от началото на следващата година държавата ще трябва да работи, като харчи не повече от 1/12 на месец от парите заложени в бюджета за 2021 година.

Дацов подчерта, че има практика служебното правителство да подготви бюджет. "Бюджет може да бъде направен и в непроменени политики, затова Министерството на финансите и Министерският съвет не би трябвало да прехвърлят нещата върху някой друг. Късно е да се работи, бюджетът трябва да е готов, няма вариант да се проиграват различни сценарии", обясни бившият зам.-министър на финансите пред БНР.

По думите му трябва да свърши добра техническа работа и където е възможно без намеса на политиците. След това, ако има ново правителство, то да нанесе минимални промени и поне до януари бюджетът да бъде готов.

Финансистът смята, че бюджетът за 2022 година няма да има дефицит. "Ще завърши или около нулата, или с малко превишение. Ще имаме балансиран бюджет, независимо че актуализацията го натовари", казва Любомир Дацов, който е и член на Фискалния съвет.

Както "Банкеръ" вече писа, Фискалният съвет на България поиска да са ограничат бюджетните харчове, свързани с пандемията и още от следващата година да се прекрати временната дерогация на фискалните правила. Преди дни  на Министерството на финансите бе препоръчано при съставянето на проектозакона за бюджета на страната за 2022-ра да вземе предвид въпросните правила. А това означава - да свие разходите и да върне железните норми от предпандемичните години.

Според икономиста Петър Ганев влизане в новата година без бюджет е вариант на пожар, който крие рискове и затова трябва да бъде последният възможен. 

„В закона много ясно е разписан срокът 31 октомври. Бюджетът трябва да бъде внесен в Народно събрание, тоест той вече трябва да е минал обсъждане със социални партньори и да е гласуван от Министерски съвет. Този срок е изпуснат. Когато се случва, то винаги има криза, има някакъв служебен кабинет. Въпросът е, че през 2014-а сроковете бяха много по-благоприятни: тогава изборите бяха на 5 октомври, а около 19 декември приключи второто гласуване на бюджета“, обясни Ганев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във