Банкеръ Daily

Финансов дневник

Литва пуска първата в света колекционерска криптовалута от догодина

Литва ще издаде първата в света цифрова валута за колекционери през пролетта на 2020 г., тъй като страната иска да се утвърди като разрастващ се център за финансови технологии.

Дигиталната валута отбелязва Декларацията за независимост на нацията от 1918 г. и 20-те души, подписали се под нея, се казва в съобщение на Банката на Литва. Всеки токен ще съдържа един от подписите, а всичките 24 000 монети, планирани за пускане, ще бъдат разделени на шест категории, символизиращи зоните на дейност на подписалите.

Колекционерският токен представлява "още една стъпка в реализирането на стратегическото направление на Банката на Литва в областта на иновациите и финтех секторът", казват още от банката, като добавят, че очакват токенът "да ангажира младежите в събирането на монети".

Ще бъде пусната и физическа сребърна монета със символичен номинал от 19,18 евро, която ще прилича на кредитна карта. Монетата ще има дигитализиран образ на Съвета на Литва, съставена от приблизително 36 500 пиксела, или "приблизителният брой дни, изминали след акта от 16 февруари", заяви дизайнерът на монети Гедриус ​​Пауласкис.

Купувачите ще получат шест произволно избрани символа с всяка покупка и ще получат физическата монета само след като съберат токени от шестте отделни категории, съобщиха още от банката.

Монетите няма да влязат в обращение и няма да могат да се използват като законно платежно средство. Колекцията ще бъде създадена чрез blockchain технология и ще се продава ексклузивно в онлайн магазина на централната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във