Банкеръ Daily

Финансов дневник

Липсват инструменти за справяне с кризата, убеден е Милен Велчев

Милен Велчев

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард може да се окаже права, че за съжаление липсват инструменти за справяне с такава ситуация, особено в Европа. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев пред bTV по повод икономическите последици от епидемията с коронавируса.

Единствено може да се разчита на фискалната политика или изразходването на повече пари от правителствата, координираните действия на всички в Европа са важни, каза Велчев.

Влиянието на коронавируса в икономиката вече се усеща прекалено силно, като гледаме показателите на борсите. В понеделник Нюйоркската фондова борса е отчела спад със 7%, а вчера се покачи с 5%. Такива колебания са безпрецедентни. Очаквам още спадове на борсата, коментира още бившият финансов министър.

Има и други причини да се очаква световна рецесия, но коронавируса е основната причина за икономическия спад в световен мащаб. Очевидно е за всички че водещите икономики ще са в рецесия поне първото полугодие, въпросът е колко дълго ще продължи, каза той, добавяйки, че много рядко правителствата са пряко виновни за иономическите кризи. Често те са естествени световния явления, но в случая коронавирусът е главният виновник.

Световното производство силно се влияе когато има срив в Китай, защото така не се доставят части за производство в други страни и това пречи на икономиката на останалите държави, обясни Велчев.

"България е като лодка, вързана към големия европейски кораб - еврозоната. Въпросът е дали искаме да вървим след кораба, теглени от въжето или да се качим на кораба и да участваме в неговото управление", заключи ексфинансовият министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във