Банкеръ Daily

Цветан Гунев:

Липсващите кредитни документи в КТБ са изчезнали след одит през 2013 година

През 2013 година, когато е направен одит на КТБ, са прегледани всички кредитни документи. По-късно обаче тези книжа не са открити в трезора. Това обясни подуправителят на БНБ Цветан Гунев пред депутатите от създадената днес временната комисия по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание. Той беше обвинен от прокуратурата за длъжностно престъпление, тъй като не е упражнил контрол върху отпуснати лоши кредити.

Той допълни, че документите за обезпечения липсват между двете инспекции, но не можел да отговори как са направени проверките, тъй като той не е участвал в групата.

На въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова колко често са правени изненадващи проверки от страна на надзора на БНБ в КТБ и как са правени точно тези одити - дистанционно или на място, Гунев заяви, че дистанционният надзор се изпълнява ежемесечно.

"Той се състои от баланс, отчет на доходите и се прави по наредба, която касае ликвидността. От 1999 година, когато е създадена Корпоративна търговска банка, в нея са направени не по-малко от 10 проверки. За последните пет години са направени пет проверки и още две за пране на пари и гарантиране на влоговете. За последните две години имаме само една проверка през май 2013 г. и заключението е, че банката е в много добро състояние", заяви още Гунев.

Подуправителят на Централната банка обаче не успя да отговори по каква методика е бил извършен одита на КТБ, тъй като не познавал методиката на трите одиторски компании.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във