Банкеръ Daily

Финансов дневник

Липсата на реформи е основният проблем на бюджета

Не може да се каже, че бюджетът е силно политизиран, по-скоро става дума за продължаване на политиката на ГЕРБ от последните две години за фискална стабилност в държавата. Това каза финансистът Юлиан Войнов пред БНР.

"Има подценени приходи и подценен ръст на БВП за догодина. Това вероятно е направено, за да не се позволи натиск за допълнителни разходи", допълни експертът.

"Основният проблем на бюджетите през последните 25 години е това, че реформите не са водили до положителни резултати. Посочвам веднага пенсионната реформа, която тече от 2002 година. Стигнахме до момент, в който ДОО може да фалира и да трябва да бъде спасявано", смята финансистът.

"Желанието за увеличаване на пенсиите при всички случаи ще доведе до катаклизъм в бюджета. Дефицитът в ДОО и без друго е огромен. Става дума за милиард и половина разход. Това е механизъм, който ще доведе до сериозни проблеми и увеличаване на разходите и дестабилизиране на финансите", предупреди Войнов.

"Огромният проблем е, че бюджетът се прави на т.нар. "историческа основа". Когато са заделени средства, те се изразходват. На следващата година се взема същият бюджет, допълва се и се представя. Единственият критерий за ограничаване на разходите е доколко те съответстват на макрорамката", обясни Войнов.

Той даде пример в бюджета на МВР, който се увеличава всяка година и вече надхвърля 1,2 млрд. "Същевременно непрекъснато държавата е критикувана за състоянието на сигурността. В други страни има модели, в които се посочва какви показатели ще бъдат постигнати през съответната година", посочи Войнов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във