Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лиляна Павлова встъпи в длъжност като вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Лиляна Павлова встъпи в длъжност като вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Тя е първият вицепрезидент на Банката от България, като мандатът за длъжността е три години, съобщи Министерството на финансите.

На 30 октомври Народното събрание прие оставката на Павлова като депутат, за да заеме новата си длъжност, за която бе предложена от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Павлова бе седма в листата на ГЕРБ на последните европейски избори, което и отреди място на депутатските банки в Брюксел. Тя обаче се отказа, избирайки високия пост в ЕИБ. 

Иначе кариерата й в държавната администрация започва през 1997 г. като финансов мениджър към предприсъединителната европейска програма ФАР. След това работи по европейската програма ИСПА, а до 2009-а е началник отдел в Министерството на финансите. После е заместник-министър на регионалното развитие в първото правителство на Бойко Борисов, за да стигне през 2011-а и до министерското кресло в същото министерство. В кабинета "Борисов 3" Лиляна Павлова пое поста на министър, отговорящ за ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.

Управителният комитет на Европейската инвестиционна банка е колегиален постоянно действащ изпълнителен орган на банката, състоящ се от председател (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на директорите.

Богатият опит на Лиляна Павлова на висши ръководни позиции в няколко правителства и като финансов експерт, с  дълга кариера в управлението на проекти и в сътрудничеството с международни институции, е сред аргументите на българското правителство за номинирането й за вицепрезидент на ЕИБ. Била е депутат, министър на регионалното развитие и благоустройството и министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, се казва още в съобщението на финансовото министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във