Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лиляна Павлова поиска да се смени ръководството на БНБ

Трябва да има промяна в ръководството на БНБ, обяви бившият министър от ГЕРБ Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

"Вероятно ще трябва да видим за банковите закони какви са необходимите промени. Радвам се, че вече  имаме и надзора на Европейската централна банка, защото очевидно сами не можем да се справим. За съжаление в нашата държава контролът куца”, констатира Павлова по повод кризата с КТБ.

Тя повтори позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че през януари може да сме в ликвидна криза.

По думите й в тези 8 млрд. резерв „над 5 млрд. лв. от тях са дългове, заеми, които са взети. 1,2 млрд. лв. са дадени в една банка, за да бъде стабилизирана. Това фискалев резерв ли е?”, попита Павлова.

Тя прогнозира, че тези пари няма да могат да бъдат възстановени през ноември и това ще доведе до нов дълг. Според нея страната ни вече минала под минималния фискален резерв от 4,5 млрд. лв. като в тези средства не са включени недостигът в системата на здравеопазването, както и в социалната система.

„Пенсионната система също е под риск. Недостигът в системата на отбраната и МВР, които няма да могат да изплащат заплати. Голяма част от министерства и агенции ще трябва да спрат да функционират най-вероятно ноември, ако няма актуализация”, прогнозира Павлова.

Според нея заемът ще трябва да се изтегли независимо дали ГЕРБ ще управлява след изборите или някоя друга партия и коалиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във