Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЛИЙМЪН БРАДЪРС - ЖЕРТВА НА ИЗМАМНИЦИ

Щатската инвестиционна банка Лиймън брадърс холдингс (Lehman Brothers Holdings) е внесла на 31 март иск на стойност 35.2 млрд. йени (353 млн. щ. долара) срещу японската компания Марубени в районния съд в Токио. Ищците твърдят, че са били измамени от служители на Марубени, включително и с подправени документи и с мним директор.
Въпросният казус е толкова заплетен, че прилича на филмов сериал с различни версии за събитията и с неясни действащи лица. Всичко започнало през есента на миналата година, когато Лиймън осигурила финансиране за болничен бизнес срещу гаранции от японската търговска фирма и на 29 февруари е трябвало да получи първата вноска по заема плюс комисиони. Дотогава щатската банка не е имала особени бизнес отношения с Марубени и средствата са били предназначени за трета страна - Асклепий. В Лиймън обаче били убедени, че имат договор именно с Марубени по няколко причини.
Първо, двете лица, играли централна роля в операцията - Шинго Ямаура и Такуро Нитахара, по онова време били старши директори в управлението Лайф кеър бизнес на японската компания и се срещнали два пъти - на 29 октомври и на 8 ноември, с банкери от Лиймън. На второ място, през ноември 2007-а представители на щатската банка разговаряли в централния офис на Марубени с Коичи Сато, представил се за генерален мениджър на въпросното фирмено управление. Лиймън получила и различни документи с печат на Марубени, включително и официално потвърждение за участието на японската компания в сделката. Друг документ пък показвал, че конкурентът от Уолстрийт Голдмън Сакс груп (Goldman Sachs Group) по-рано вече е бил страна по подобна транзакция.
Нещата се вмирисали, когато Марубени не превела първата вноска и дори заявила, че документите са фалшиви и не знае нищо за сделката. Ямаура и Нитахара били обикновени (и вече бивши) служители на временен договор и нямали право да ползват залите за срещи на компанията. А въпросният генерален мениджър Сато, с когото се срещнали банкери от Лиймън и който посетил банковия офис в Токио (където бил и фотографиран), се оказал самозванец. И когато плащането се забавило и представителите на щатската банка поискали среща с него, пред тях се появил съвсем друг човек. Като капак, третата страна, на която Лиймън осигурила финансиране - Асклепий, подала документи за фалит през март тази година.
Щатската инвестиционна банка настоява, че независимо дали документите са редовни или фалшиви, Марубени трябва да плати. Японската фирма пък отказва да има какъвто и да било ангажимент и твърди, че в Лиймън е трябвало да се досетят, че сделката е измама. Според японския закон обаче, ако лице, действащо от името на местна компания не е оторизирано за подобна дейност, фирмата все пак се смята отговорна за действията му.
Делото се появява в момент, когато щатските контролни органи проверяват дали търговци не са разпространявали фалшиви слухове за финансовата стабилност на Лиймън, за да спечелят от спада на цените на банковите акции, които през март поевтиняха с 23% на борсата в Ню Йорк. Четвъртият по големина играч от Уолстрийт загуби почти половината от пазарната си оценка през миналата година, след като сривът на пазара на ипотеки с ниско качество доведе до преоценки и загуби от кредити за над 200 млрд. щ. долара на банките и фирми за ценни книжа по целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във