Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Лихвите тръгват нагоре от средата на 2019-а

Перспективите пред развитието на българската икономика са повече от добри. Такова заключение може да се направи от данните в анализа на икономическия екип на италианската "УниКредит", озаглавен: "България, превъзхождаща региона на Централна и Източна Европа в растежа си". Той бе представен на 18 април в София от главния икономист на "УниКредит" за Централна и Източна Европа Дан Букша и от главния икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов. Според проучването "докато повечето икономики от региона вече са достигнали цикличния си пик и предстои да преминат към меко забавяне, в България най-добрите резултати на икономиката, поне по отношение на  растежа, тепърва предстоят. Сценарият в икономическия анализ предвижда растежът на БВП да достигне своя пик през 2018 г. при 4.4% и  ако се материализират прогнозите ни за растежа в Централна и Източна Европа, средният растеж на българската икономика за периода 2015-2019 г. би бил вторият най-силен за региона след  отчетения  от Румъния".

Според Дан Букша "България е сред най-добрите примери в Централна и Източна Европа". Според него въпреки че растежът на икономиката ни е над нейния  потенциал, не се очаква прегряване  нито тази година, нито следващата. "Ние съдим дали един растеж е устойчив по това дали подкопава спестяванията. Виждаме, че случаят в България не е такъв и спестяванията запазват високите си нива през годините", каза Букша. Той акцентира и на това, че в България няма проблеми с бюджетния дефицит.

Тук е мястото  да се каже, че според анализа на "УниКредит" очакванията са от средата на 2019-а да  започне повишаване на лихвените равнища. Добрата новина за вложителите е, че най-късно до края на 2019-а те вече ще се радват на положителна доходност по своите спестявания. Респективно длъжниците отсега трябва да си правят сметката дали ще могат безпроблемно да обслужват кредитите си, ако от края  на годината лихвата по тях нарасне с около 1 процент. 

Според анализа на "УниКредит" потреблението най-вероятно ще  продължи да бъде водещо сред факторите за растежа, нараствайки с 4.6 и 4.5%, съответно през 2018 и 2019 г., което е незначително под резултата от 4.8%, отчетен през 2017-а Факторите, които движат растежа в потреблението, обаче ще се променят. Експертите очакват да се  засили  потреблението, финансирано с дълг.  Кредитите за домакинствата се очаква да нараснат с между 5 и 10%, в зависимост от категорията им.

Оптимистичната прогноза на икономистите на "УниКредит" за силен ръст на БВП през годината се основава най-вече на  ускоряването на инвестициите. Първите сигнали за възстановяване на инвестициите бяха налице още през миналата година, когато  нараснаха с 3.8% в реално изражение (най-високото увеличение от 2008-а насам). "Инвестициите в жилищно строителство на частния сектор подкрепиха в най-голяма степен ръста на инвестициите през изминалата година. Очакваме ново ускоряване на растежа през 2018-а", се посочва в анализа на "УниКредит". Според експертите на групата увеличението ще бъде подкрепено от по-високите цени на жилищата, които карат строителните предприемачи да увеличават обема на новото строителство - това  се вижда  най-вече от  увеличаването на броя на новоиздадените разрешителни за строеж, които достигнаха 6.5 млн. кв. м през 2017 година.

Интересно сравнение правят икономистите на"УниКредит" между България и Румъния. "Докато Румъния привлича вниманието на медиите и журналистите, все пак данните сочат, че от приемането на България в ЕС икономиката й е успяла да привлече повече инвестиции в машини и оборудване, отколкото  северната й съседка", се посочва в анализа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във