Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Лихвите продължават да танцуват

Лихвите по банковите кредити си правят лоши шеги. Техният танц нагоре-надолу прави непредсказуема цената на заемите. Собствениците на такива пък отчаяно се надяват тя да се понижи, тъй като животът поскъпва, приходите са непостоянни, а дълговете няма как да бъдат стопени. Политическите заклинания в случая не вършат работа. И колкото и да припява мантрата за ниските лихви, финансовият министър Дянков очевидно не е човекът, който ще ги свали. Това сочи и статистиката за БНБ за изминалите шест месеца.


От данните ясно личи, че средният размер на лихвите по заемите за фирми до 2 млн. лв. през юни е намалял от 8.76 на 8.28% (на годишна база). За кредитите до 1 млн. евро от май до юни той леко е нараснал и е достигнал 8.35% годишно. Въпреки това в сравнение с началото на година и по двата вида кредити лихвите са доста по-ниски.


Лошата новина е за заемите за гражданите, тъй като в рамките на един месец годишните проценти на разходите (ГПР) и по потребителските, и по ипотечните кредити са се увеличили. От това обаче не бива да се правят големи драми, тъй като ръстът не е повече от 0.3 процента. Най-вероятно той е повлиян от изтичането на сроковете на промоциите по отделни видове заеми при някои банки. Освен това независимо от лекото увеличение годишните проценти на разходите по повечето заеми за населението си остават по-ниски от тези в началото на годината. Така че всякакви месечни изменения на лихвите под 0.5% са просто конюнктурни и от тях не бива да се правят заключения за някаква трайна тенденция за увеличаване или понижаване на цената на кредитите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във