Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТЕ ЩЕ НАРАСТВАТ

Увеличаването на лихвите в еврозоната ще даде своето отражение и в България, заяви подуправителят на БНБ, ръководещ управление Банков надзор Емилия Миланова пред участниците в годишната пролетна среща на Асоциацията на търговските банки (АТБ), която започна в петък (5 май) в Пловдив. Миланова допълни, че този процес вече оказва влияние върху кредитите с плаваща лихва, а ще даде своето отражение и върху заемите с фиксирано оскъпяване. Когато стане ясно как увеличаващите се лихвени проценти се отразяват върху кредитополучателите, ще се вземе и решение дали да бъдат отменени рестрикциите върху банковото кредитиране. Подуправителката на БНБ каза още, че засега вероятността те да бъдат плавно премахнати е голяма.
Банките трябва да започнат да се съобразяват с кредитния риск още отсега, тъй като през 2007 г. ще важат правилата на Базел II за капиталовата адекватност. Според Миланова, сигналите, изпращани от БНБ към търговските банки, са, че изискванията могат да бъдат въведени в по-строг вариант. Тя каза още, че до края на годината ще бъде извършена техническата подготовка за членството ни във Валутен механизъм II (ERM II). То ще подготви страната ни за въвеждане на еврото като национална валута, което, според Миланова, трябва да стане до 2010 година.
По данни на БНБ от февруари тази година балансовото число на банковата система е близо 33 млрд. лв., а печалбата на финансовите институции е достигнала 600 млн. лева през 2005 година. Мерките, които БНБ въведе, за да забави ръста на кредитирането, са дали ефект, констатира още Миланова, тъй като през 2005 г. се наблюдава плавно едновременно нарастване на кредитите и на капитала на банките. През 2004 г. заемите са се увеличили 10 пъти по-бързо от капитала на банките.
Председателят на АТБ Левон Хампарцумян изрази мнение, че високият максимален праг за гарантиране на влоговете от 20 хил. евро ще бъде пречка за развитието на колективните инвестиционни схеми. Според него малки банки могат да се държат непазарно и да привличат клиенти, които биха се насочили към договорни фондове или инвестиционни дружества. Хампарцумян посочи, че средният размер на влоговете е много под 20 хил. евро и че позицията по достигането на този праг може да бъде смекчена.
Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева заяви в изказването си, че държавата ще подпомага усвояването на средствата от еврофондовете чрез създаването на национална банка за развитие. Идеята е тя да погълне Българската агенция за експортно застраховане и да управлява гаранционния фонд. Левон Хампарцумян заяви, че банковата гилдия по принцип е скептично настроена към този проект, но тя няма да конкурира, останалите кредитни институции, а ще подпомага усвояването на парите от еврофондовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във