Банкеръ Daily

Холандският гуверньор и член на УС на ЕЦБ Клаас Нот:

Лихвите може да започнат да се вдигат от началото на 2023 г.

Европейската централна банка ще бъде готова за повишаване на лихвените проценти в началото на 2023 г., след като прекрати оставащите покупки на облигации до края на следващата година, каза членът на Управителния съвет Клаас Нот.

"На път сме да прекратим оставащите програми за изкупуването на облигации до края на следващата година – и когато това стане, лихвените проценти може да се повишат от началото на 2023 г.", каза той пред холандския вестник Trouw в интервю, публикувано в четвъртък.

Запитан дали колегите му във Франкфурт споделят мнението му, Нот пояснява, че всичко зависи от развитието на икономиката през следващата година.

Идеите на Нот за лихвените проценти са подкрепени от неговия колега член на Управителния съвет на ЕЦБ Роберт Холцман, който оглавява централната банка на Австрия. "Решаващият фактор през новата година ще бъде постепенното започване на излизане от отрицателните лихвени проценти и неконвенционалната парична политика. Трябва да избягваме всякаква близост до изкупуването на държавен дълг", подчертава Холцман.

Засега ЕЦБ изостава от други големи централни банки, които затягат по-бързо паричната политика. Федералният резерв удвои темпото на излизането си от програмите за стимули, а Английската централна банка по-рано този месец направи изненадващо увеличение на лихвите – първото сред големите централни банки след удара на пандемията.

Вариантът Омикрон вероятно засега няма да окаже влияние върху цените през следващата година, казва Нот, но ако въздействието е по-голямо, той вярва, че ЕЦБ е готова да промени политиката си по-бързо от планираното в момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във