Банкеръ Weekly

бъдеще неясно

Лихвите - гадания и заклинания

Тотален ръст май не се очаква

S 250 4eaafb4d 27e3 4fd9 ac69 c04dac86524d

Даже баба и внуче вече са осведомени, че от юни лихвите по кредитите започват бавно, но славно да растат. Откъм Щатите се задава нова криза, обмислят се предварителни рестрикции. За да не се случи  както при предишната криза от 2008-а, тя да ни завари по бели гащи. Но пък  превантивните мерки според финансистите ще оскъпят паричния ресурс.

Подобни  мантри се повтарят и от ЕЦБ, и от БНБ, и от водещи български банкери. А в икономиката, ако искаш нещо да стане, трябва шумно да го прогнозираш. По-наблюдателните анализатори забелязаха, че  така стана с дeфлацията, която от средата на миналата година се превърна в инфлация, и то чувствителна. Такава, че да приличаме по нещо на развитите страни.

В момента по отношение на лихвите сме на фаза "предсказания". А някои хора и среди "теглят" ушите на лихвите (правим алюзия с педагогическата практика от времето  преди да се евроцивилизоваме, когато   битуваше убеждението, че за да порасне  детето, трябва да му се теглят ушите).

Е, да, но Земята не е плоска, както смятат 8% от българските ученици, не е дори и кръгла, както биха отговорили повечето осведомени, а е сферична. Ето защо потърсихме и други мнения, които настояват  именно че е сферична: в превод - никакви лихвени сътресения не ни чакат от средата на лятото. Въпреки заклинанията.

 

Финансистът Емил Хърсев  не се поколеба да каже, че Европейската централна банка лъже, че ще повиши  основната лихва, а пък други експерти и институции  повтарят  тази лъжа. Той посочи ексклузивно за "БАНКЕРЪ"  няколко резонни мотива за това си твърдение ( виж  интервюто).

Икономистът Румен Гълъбинов също се съмнява, че предстои  сериозен обрат и лихвени движения  след  лятото. Той обясни за "БАНКЕРЪ", че и икономиката,  и лихвите се движат в цикъл, а сегашният  десетгодишен цикъл е към  края си. Вероятно ще започне процес на покачване на лихвите в САЩ и  в ЕС с цел да се удържи ускоряването на инфлацията. Очакванията на банкерите са, че Европейската централна банка ще реагира, и това ще се отрази и на пазара в България.

Но дали има още достатъчно причини, за да стане възходящ  лихвеният тренд? Гръмките коментари колко много ще поскъпнат кредитите не правят услуга на никого и не са в ничия полза, коментира  Гълъбинов. Обикновено след покачване на лихвите следва тенденция за намаляването им и обратното. Според него вече започналият глобален спад на икономическия растеж ще прерасне в европейска рецесия, която няма да ни подмине. Но не бива да  се поддаваме на паника от  прибързани прогнози. В България - въпреки ниските лихви по кредитите, дори и в момента, те продължават да са на доста по-високи равнища от държавите в Западна Европа. Така че  увеличение може и да има, но няма достатъчно причини за драстично покачване на лихвите до края на годината, обясни Гълъбинов.

Очевидно предпоставките за спадане на "лихвеното"  напрежение няма да намалеят бързо.  "Лихвените проценти по кредитите ще започнат плавно да се повишават от втората половина на 2019 година." Това прогнозира последният икономически преглед на БНБ, публикуван в началото на март.

"Основните фактори, които ще определят динамиката на лихвените проценти по кредитите, са цената на привлечения от банките ресурс и лихвеният цикъл в еврозоната. Пазарните очаквания за тримесечния ЮРИБОР са за запазването му на равища близо до текущите до средата на 2019 г. и за слабо повишение през втората половина на 2019-а и през 2020 г.”, пише още в доклада.

Въпреки това отпускането на заеми ще продължи да нараства, но с по-бавни темпове, в сравнение с миналата година.

Според Петър Илиев, оперативен директор в "Кредитланд", очакванията са лихвите по кредитите да се задържат около текущите си роавнища през първата половина на 2019 г. и след това плавно да започнат да растат с между 0.10 и 0.30 процентни пункта до края на годината, в унисон с очакваното увеличение на основната лихва за еврозоната от ЕЦБ. Ръстът при  отпускането на  нови кредити ще продължи да намалява, а банките ще стават все по-консервативни и ще ограничават максималния процент на финансиране спрямо пазарната оценка на имота. Ще се подхожда с по-голяма предпазливост и към финансирането на имоти в строеж.

Иван Стойков, старши финансов анализатор в MoitePari.bg, смята, че  лихвените равнища по кредитите няма да претърпят особени корекции поне до края на лятото. Мисля, че все още банките не са изчерпили потенциала си за още някои минимални понижения на лихвите, преди те да поемат в посока нагоре, каза той.
Количествените облекчения на ЕЦБ скоро ще бъдат прекратени, което ще доведе до покачване на лихвените равнища в еврозоната. Като част  от европейската банкова система, макар и малка, нашата също е подвластна на тези влияния. Според мен ефектите у нас ще настъпят с поне шестмесечно закъснение, тъй като първоначално те ще се проявят в банковите системи на страните от еврозоната. И тъй като централите на редица банки у нас се намират именно в страни от еврозоната, със сигурност ще има ефект върху лихвената им политика и тук.

Основание да очакваме покачване на лихвите по кредити е и стойността на ЮРИБОР. Макар той все още да е отрицателен, през последната една година стойността му се повишила с около 15% (6М ЮРИБОР). Казвам това, за да може всеки, който има кредит, отново да погледне договора си и общите условия на банката и да си припомни при какви условия, при какви пазарни промени е договаряно банката да  промени лихвата. Засега индексът е отрицателен и банките приемат стойността му за нула, но това може да се промени. Неговото очакване е, че когато започнат повишенията на лихвите, това да се случва с равномерни, плавни темпове. Под плавно повишение имам предвид корекции с 0.10 - 0.20% през няколко месеца.

И сметките са направени. Увеличение на лихвата по ипотечни кредити с 0.25 до 0.5% добавя от 10 до 30 лв. към месечната вноска, казват аналитици

Да припомним, че още в края на 2017 г. се заговори за предстоящо покачване на лихвите по жилищните ипотечни кредити. Основанията за това беше нарастването на лихвите в САЩ, което винаги се е отразявало с известно шест- до деветмесечно закъснение в Европа. Тогава, а и в началото на 2018 г. очакванията бяха, че  нивата на лихвите ще спадне до 3.2-3.8 процента.

В края на годината обаче се видя, че те са паднали вече до 2.95-3.6%, като горната граница е по-скоро за кредитите в евро, а долната - в левове. Така ипотечните заеми, отпускани за жилища, стигнаха историческото си дъно, каквото нямаше дори в годините на жилищния бум преди 2008 година.

Задържането на спада се случи едва в началото на 2019 година. Средната за пазара ефективна годишна лихва през януари 2019 г. е 3.66%, колкото и през декември. Сделките се сключват на практика при цена на кредита 3-3.5 процента.

Според много експерти данните само за януари не са много показателни, защото може да се дължат и на по-ниската активност през първия месец на годината, който традиционно не е силен за имотния пазар, а и за отпускането на кредити. Но, така или иначе, очакванията поне за леко покачване на лихвите остават, а  сега прогнозите  вече са  това да се случи най-късно до средата на 2019 година.

Ситуацията през 2008-2009 г. бе коренно различна. Тогава много банки вдигнаха лихвите с 2 и повече от два процентни пункта, а поначало те бяха между 6 и 8 процента. Това увеличи месечните вноски с между 80 и 120 лв., дори в някои случаи със 140-150 лева.

На фона на тогавашните заплати това бе значителна сума, което разстрои немалко семейни бюджети, и мнозина бяха принудени да се откажат от кредита си.

 


Блиц


ЕЦБ лъже, БНБ повтаря

Емил Хърсев, финансист

Г-н Хърсев, не са ли  прекалено силни и прибързани твърденията, че се задава нова криза, че трябва да се налагат рестрикции и че лихвите от средата на годината  ще тръгнат нагоре? И всичко това при положение, че делът на лошите кредити чувствително спадна, няма сигнали за прегряване на имотния пазар - напротив, сделките намаляват и няма истерия около потребителските заеми.

- Всичко това е вярно, но и лихвите, макар  бавно, вървят нагоре. Това, че БНБ сякаш не  забелязва  този процес, е друга тема. Поне от година лихвите растат. Няма необходимост от рестрикции.

Но БНБ предупреди за плавно покачване на лихвите по кредитите от юни натам.

- БНБ повтаря това, което Европейската централна банка казва. А тя се заканва, че ще вдигне лихвите. Аз съм сигурен, че това няма да стане. ЕЦБ лъже, както излъга и миналата година. Откровени лъжи. Понеже Федералният резерв вдигаше лихвите, въпреки че и зад Океана вече говорят, че ще започнат да ги свалят, ЕЦБ също говори, че ще вдига процентите като американците. Само че не го правят и няма да го направят, защото всеки един процент увеличение на лихвата по рефинансиране означава около 3 млрд. евро годишно увеличение на бюджетните разходи за лихви на южноевропейските държави плюс Франция. Дългът на тази държави продължава да се трупа и начинът  да го отмият е в поддържането на отрицателни лихви.

И няма да има  стресове от средата на лятото?

- Да. Само че те лъжат, че ще спрат да ги поддържат, и затова от юни вече може и да тръгнат нагоре. Тази прогноза на ЕЦБ се основава на тяхна прогноза, че от юни ще вдигнат основния лихвен процент. Те обаче лъжат и няма да го направят.

А защо точно юни?

- Защото през май са изборите за Европейски парламент...

Facebook logo
Бъдете с нас и във