Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЛИДЕРИТЕ ОТ УОЛСТРИЙТ ОБЕДНЯВАТ

Най-високопоставените изпълнителни директори на банките от Уолстрийт ще получат с по 70% по-ниски премии през тази година, притиснати от политиците и от падащите приходи, съобщава в последния си обзор консултантската фирма Джонсън асошиейтс, специалист в сферата на трудовите възнаграждения. Мениджърите, сведения за чието заплащане се попълват в публичните фирмени отчети, ще понесат най-голям паричен удар, докато премиите на другите служители ще намалеят между 10 и 45 процента. Лошата новина е, че възнагражденията вероятно ще продължат да падат дори още по-рязко през идната година, защото банковата дейност ще продължи да се свива, смятат специалистите на Джонсън асошиейтс.
След като администрацията на президента Джордж Буш отдели 700 млрд. щ. долара държавни пари за спасяване на местния финансов сектор, високопоставени политици, включително и главният прокурор на щата Ню Йорк Андрю Куомо и представителят на демократите от щата Калифорния в Долната камара на Конгреса - Хенри Уоксмън, призоваха компаниите да съобразят тазгодишните заплати на мениджърите с извънредните условия. Най-голямата щатска инвестиционна банка Голдмън Сакс груп (Goldman Sachs Group), която през септември се трансформира в банкова холдингова компания, разкри, че главният изпълнителен директор Лойд Бланкфейн е взел 67.9 млн. щ. долара премии през 2007-а, а директорите Джон Уинкълрийд и Гари Кон - по 66.9 млн. долара всеки. Миналия месец Голдмън получи 10 млрд. щ. долара от правителствения спасителен пакет. Тази година обаче те почти няма да вземат допълнителни средства в брой и по-голямата част от премиите им ще бъдат под формата на акции без право на продажба за определен период от време или на опции, коментират експертите на Джонсън. По тяхна оценка допълнителните възнаграждения на инвестиционните банкери и на служителите от поделенията за книжа с фиксиран доход ще бъдат с 35-45% по-ниски през тази година. Работещите в брокерските звена пък ще вземат с по 15-20% по-ниски премии. Все пак благодарение на спасителните акции и на обединенията между финансови институции от последните месеци спадът на заплащането няма да е особено драстичен, преценяват експертите от Джонсън.
Междувременно банките, включително и Голдмън и Ситигруп(Citigroup), са уведомили Куомо, че все още не са взели решение какви премии да платят за тази година. Това е в отговор на писмата, които главният прокурор на щата Ню Йорк е изпратил на 29 октомври до шефовете на деветте банки, които получиха общо 125 млрд. щ. долара федерални средства през миналия месец. Той е искал детайлни отчети за очакваните възнаграждения на висшите мениджъри. Запознати с процесите лица твърдят, че адвокатите им се съветват как да отговорят.
В Германия пък направо се води битка срещу алчните банкери, които канцлерът Ангела Меркел атакува, че провалят държавния бюджет точно в предизборното време. Помощта на германския кабинет в размер на 500 млрд. евро, обявена на 13 октомври и приета от парламента четири дни по-късно, върви в комплект със строги ограничения. В тях влиза не само изискването държавата да получи дялове в банките, които кандидатстват за пари, но и ограничение за заплащането на банковите им мениджъри до 500 хил. евро, отказ от премии, изтегляне от дейности, които държавата оценява като рискови, и изплащане на дивиденти само на управляваните от държавата фондове.
Главният изпълнителен директор на Комерцбанк (Commerzbank) Мартин Блесинг заяви на 3 ноември, че заплатата му е ограничена на 500 хил. евро и че няма да получи премии, след като банката му получи 8.2 млрд. евро държавни средства. Блесинг, който през май пое поста на главен изпълнителен директор на Комерцбанк, е взел общо 2.05 млн. евро заплата и премии през 2007-а като член на управителния борд, а предшественикът му Клаус-Петер Мюлер е прибрал 3.22 млн. евро, според банковия отчет за миналата година. Главният изпълнителен директор на германския банков лидер Дойче Банк (Deutsche Bank) - Йозеф Акерман, пък се отказа през октомври от премии за тази година, въпреки изявлението си, че би се срамувал да взема пари от държавата.
Разкаяние лъха и от решението на бившия главен изпълнителен директор на швейцарския банков гигант Ю Би Ес (UBS) - Петер Вуфли, да се откаже от отредените му премии на стойност 12 млн. шв. франка (10 млн. щ. долара) заради опразнената банкова хазна. Жестът му - първи по рода си в страната, ще окаже натиск и върху други бивши висши мениджъри на Ю Би Ес да го последват. И особено върху Марсел Оспел - архитекта на банковата експанзия в инвестиционните банкови услуги в САЩ и един от най-високоплатените мениджъри в Швейцария, подал оставка през април.
Решението на Вуфли, който напусна през юли 2007-а точно преди избухването на кредитната криза, дойде след опитите на Ю Би Ес да убеди бившите си мениджъри да върнат получените премии. Такъв ход ще се обсъжда на специалното събрание на акционерите, свикано за 27 ноември. Правни експерти посочват, че принудително връщане на средства според законодателството на страната е невъзможно, освен ако не се докаже небрежно изпълнение на служебните задължения. Така че банковото ръководство проучва възможността за доброволна акция на бившия банков елит. Както е известно, Ю Би Ес е най-голямата жертва на кредитната криза с отписани около 48 млрд. щ. долара, което наложи инжекция на държавни пари.
Вуфли реши да се откаже от премиите си ден след като на 8 ноември финансовият министър на Швейцария Ханс Рудолф Мерц остро критикува големите допълнителни възнаграждения на финансистите. В отговор на публичното недоволство той призова за фундаментална корекция на заплащането и каза, че основната идея на премиите е била отчасти изопачена. Швейцария по правило приема за нормално високото заплащане на изпълнителните директори. Но шест- и седемцифрени суми в хода на задълбочаващата се кредитна криза, на трупащите се загуби, на падащите цени на акциите и на растящите страхове на спестителите идва в повече дори на швейцарците.

Очаквани редукции на размера на премиите през 2008-а в различни сфери на финансовия бранш в САЩ, по оценка на Джонсън асошиейтс

Област на дейност Спад през 2008-а спрямо 2007-а, %
Мениджърите, фигуриращи в официалните фирмени доклади 60-70
Служители от звената за продукти с фиксиран доход 40-45
Инвестиционни банкови услуги 35-45
Хеджингови фондове 25-35
Фирми за частен капитал 25-35
Персонал от корпоративните банкови услуги 20-30
Служители в звената за ценни книжа 20-25
Управление на активи 20-25
Търговски банкови услуги 20-25
Дребни банкови услуги 20-25
Първични брокери 15-20
Високоплатени консултанти 10-15

Facebook logo
Бъдете с нас и във