Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лидерите на ЕС от миналото и настоящето отдават почит на еврото

В Европейския парламент се провежда церемония, посветена на 20 години от създаването на еврото. При откриването на церемонията председателят на Европарламента Антонио Таяни посочи, че 75% от гражданите одобряват еврото. Популярността на единната европейска валута е по-висока от всякога. Той подчерта, че е еврото е улеснило живота по много начини и е осигурило защита по време на финансовата криза.

Жан-Клод Трише, бивш председател на Европейската централна банка, похвали надеждността и стабилността, които валутата предоставя, както и нейната устойчивост по време на финансовата криза. Еврото позволи темповете на растеж да бъдат сравними с тези в САЩ през последните две десетилетия, посочи Трише.

Настоящият председател на Европейската централна банка Марио Драги подчерта, че еврото е важен инструмент за "да бъдем по-силни заедно". Тъй като много държави-членки на ЕС създадоха обща валута, те запазиха своя глас на световната финансова сцена. Драги също похвали стабилността на цените, предизвикана от еврото, "дори в страни, където това беше отдавна забравено". 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер напомни на пленарното заседание, че "преди две десетилетия сме били възприемани като луди." Според него днес критиците са много малко. Юнкер отбеляза също така, че трудностите, които се наблюдават през последните години, са причинени от дългосрочните структурни реформи, а не от еврото.

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено заяви, че последните няколко години не са били лесни, но еврото е излязло от кризата като по-силна валута. Той посочи, че еврото не е самоцел, а по-скоро инструмент, с който да се постигне по-приобщаващо общество.

Роберто Гуалтиери, председател на комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, похвали еврото за възможността за задълбочаване на единния пазар, позволявайки на държавите-членки да възстановят суверенитета си в глобалния ред и да подкрепят мирния проект, който е в основата на създаването на ЕС.

Всички оратори обаче признаха, че еврото не е съвършено. И отбелязаха, че напредъкът към Европейския икономически съюз трябва да се ускори. По думите на Антонио Таяни: "Трябва да завършим икономическия и паричен съюз. Не можем да останем по средата на пътя".

Facebook logo
Бъдете с нас и във