Банкеръ Daily

Финансов дневник

Либрата води до реформи в централните банки

Предлаганата от Фейсбук цифрова валута либра е послужила като стимул за глобалните централни банки да се реформират и да се включат в дигиталната ера. Това заяви ръководителят на централната банка на Швеция Щтефан Ингвес.

„Когато либрата се появи на бял свят, беше важно каталитично събитие. То ни принуди да мислим сериозно за това, което правим, каза Щефан Ингвес, управителят на Риксбанк - централната шведска банка, пред CNBC Европа.  

Риксбанк проучва потенциалната емисия на цифровите валути, тъй като използването на пари в Швеция намалява драстично. Много магазини в страната дори не приемат физически банкноти и монети. Множество търговци поставят надписи, че не позволяват на клиентите да плащат в брой.

Тази година Риксбанк се стреми да пилотира т. нар. валута за електронна крона, която може да бъде въведена, ако банката „желае да направи това“. Други централни банки също увеличиха усилията си в пространството на дигиталната валута, след като през юни Фейсбук обяви планове си за либрата. Китайската централна банка например заяви, че е близо до пускането на собствена цифрова валута, докато Швейцарската национална банка миналата седмица обяви, че проучва използването на виртуални валути при търговията.

„Днес, в този век, трябва да раздвижим сивите вещества в главата си и да създаваме неща въз основа на предположението, че нищо не е на хартия. Тогава, щом говорим за пари, всичко ще бъде цифрово под една или друга форма“, каза Ингвес. „Но старите проблеми - парите от частния или публичния сектор - те в основата си са идентични и ако историята ни дава някакви подсказки, те са, че почти всички частни инициативи рано или късно се сриват", допълни той.

Ингвес обаче предупреждава, че Фейсбук ще се изправи пред предизвикателства, ако продължи с проекта си за цифрова валута. От началото на месеца компанията загуби седем първоначални поддръжника, като ключовите доставчици на плащания Mastercard и Visa. Технологичните фирми eBay и Booking Holdings също се изтеглиха от консорциума с нестопанска цел, който ръководи инициативата.

В понеделник Асоциацията на либра гласува с харта, която определя управлението на организацията и назначи съвет на директорите, който включва Дейвид Маркъс, бившия изпълнителен директор на PayPal, който отговаря за стратегията за блокчейн на Фейсбук. Групата сега се състои само от 21 компании учредители, което е по-малко от първоначалните 28. 

Проектът на социалната мрежа се сблъсква и с остър регулаторен ефект, тъй като Франция и Германия заплашват да го блокират. Следващата седмица изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг ще се появи в Конгреса на САЩ, за да отговори на въпросите на американските законодатели относно либрата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във