Банкеръ Daily

Bloomberg:

Libra има потенциал да бъде повратна точка в паричната история

Проектът на Facebook за криптовалутата Libra има потенциал да бъде повратна точка в историята на парите. Концепцията на Libra е добра. Три са факторите, за да е успешен този модел. Това заяви Ангел Гяуров, финансов директор на Belayer по BloombergTV.

"Първо, всеки един стартъп иска да има мащаб, широка дистрибуция, както и да предлага добро потребителско изживяване. Един от начините да потръгне такава разплащателна система е да промениш начина на паричните потоци в нея. 80% от потребителите на Facebook биха се справили с Libra. Обявено е, че ще е от вида стейбълкойн. Ще има резерви от долар, йена, швейцарски франк, евро, паунд, а също и някои парични агрегати като облигации и дългосрочни депозити. Тоест Libra имплементира монетарните политики на съответните централни банки".

От началото на тази година имаме 130% ръст на пазара, а при биткойна е даже малко повече. През миналата година много играчи отпаднаха, други загубиха сериозни суми, като в това число са и няколкото хакерски атаки, подчерта Ангел Гюуров. "2018 г. бе голямата надпревара за намиране на атрактивни употреби на блокчейн и в доста случаи се преиграваше с това. Някои сфери обаче все още не са узрели за това, тъй като инфраструктурата не е налична. Блокчейн все пак е бавна база данни".

При биткойна все още няма история и понякога нямаме обяснение кои са катализаторите на неговите скокове. Разпокъсаността на криптоборсите също повлиява. Оттам идва волатилността, изтъкна още гостът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във