Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЛИБОР-ът девалвира

След шокиращите разкрития, че някои от най-големите финансови институции в света са манипулирали данните, които са подавали за изчисляване на Лондонските междубанкови краткосрочни лихвени проценти (ЛИБОР), стойностите им вече се формират от по-скромна група от банки. Данни на агенция Блумбърг показват, че през последните четири месеца дежурни участници във фиксирането на лихвите са били Бенк ъф Америка, Ситигруп, Бенк ъф Токио Мицубиши Ю Еф Джей, Роял бенк ъф Канада, Сумитомо Мицуи файненшъл груп и Лойдс бенкинг груп. За сравнение, преди две години за изчисляването на базовите лихвени проценти са използваха оценки, подавани от 18 големи международни кредитни институции, като четирите най-високи и четирите най-ниски стойности не се вземаха предвид. И тъй като ЛИБОР-ът отразява лихвените проценти, които банките начисляват една на друга, когато си предоставят краткосрочни заеми, доминиращата позиция на по-малка група оценители показва, че тези базови лихвени равнища не отразяват коректно истинското състояние на финансовата система и на цените на кредитите.


През последните месеци БАНКЕРЪ проследи изчерпателно развитието на скандала с манипулациите на ЛИБОР-а, за които търговците шушукаха от години. Подозренията им се потвърдиха през юни, когато английската банкова група Барклейз плати рекордните 290 млн. англ. лири глоба за подправени оценки на междубанковите лихви. Най-малко дузина банкови групи се разследват от контролните органи по света за съучастие в лихвените манипулации с цел печалба от търговски сделки с деривативи.


nbsp;


Речник

ЛИБОР се изчислява от агенция Томсън Ройтерс от името на Асоциацията на британските банкери като всеки ден се публикуват лихвени проценти за заеми с 15 вида срокове до падежа в десет различни валути (или общо 150 лихви). Техните стойности се формират на база на оценките на участниците каква би била цената на заемите, които си отпускат един на друг за различни периоди от време в различни валути.


nbsp;


За да се върне доверието

в базовите лихвени индекси, управителният директор на английската Агенция за финансови услуги (FSA) Мартин Уийтли предложи на 28 септември банковата асоциация да бъде освободена от отговорността да управлява процеса на изчислението им и тя да бъде прехвърлена на английския надзорник. Според Уийтли броят на публикуваните референтни лихвени нива трябва да бъде намален от 150 на 20 в рамките на една година, като се премахнат валутите със слаба търговска активност.


Сред отпадналите

трябвало да бъде ЛИБОР -ът за австралийските, канадските и новозеландските долари, както и за датските и шведските крони.


Освен това Уийтли предлага да се преустанови изчислението на четири-, пет-, седем-, осем-, десет- и 11-месечни лихвени периоди и да се прецени дали да продължат да се публикуват лихви за едноседмични, двуседмични, двумесечни и деветмесечни междубанкови заеми.


Агенцията за финансови услуги (FSA) препоръча във формирането на междубанковите базови лихви да участват по-голям брой институции и призна, че създаването на алтернативни лихвени репери би повлияло деструктивно върху кредитополучателите по света, защото ЛИБОР отдавна се е вписал в глобалната финансова система. Употребата му се простира от щатските ипотеки и глобалните облигации с променливи лихви до търгуваните извън борсите производни финансови инструменти, включително лихвените суапови контракти. Уийтли настоява да се приеме и кодекс за управление и специфични указания за компаниите, които подават данни за изчислението на ЛИБОР.


Опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания пък поиска на 2 октомври да се въведе нов закон за икономически престъпления, който да предотврати бъдещи финансови скандали, подобни на този с манипулациите на междубанковите лихви.


В изчакване на промените

участниците в определянето на ЛИБОР се топят. По данни на Блумбърг подадените оценки от Бенк ъф Америка, Ситигруп, Бенк ъф Токио Мицубиши и Роял бенк ъф Скотлънд са били използвани в 87% от фиксираните базови лихви от 6 юни до 6 октомври. Стойностите на Сумитомо не са били взети предвид само за един ден от този период, а на Лойдс бенкинг груп - за два дни. Ситигруп е държала оценките си за най-често използваната базова лихва - тримесечния доларов ЛИБОР - без промяна (0.45%) до края на юли, след което е започнала да я понижава и за 5 октомври е подала 0.35 процента. Бенк ъф Америка пък е поддържала 0.47% до 2 август, като за 5 октомври е предложила 0.39 процента.


По информация на Блумбърг английската Ейч Ес Би Си холдингс е подавала най-ниските оценки за тримесечния доларов ЛИБОР от август 2011-а (0.25% от 14 септември до 6 октомври) и те не са били включени в определянето му за последните четири месеца. Отрязани са били и данните на френските кредитни институции Сосиете женерал (0.46%) и Креди агрикол (0.495%) като върхови за същия период.


Експерти от бранша посочват, че


отпускането на негарантирани междубанкови заеми

чиято активност по правило се отразява чрез ЛИБОР, е намаляло драстично, защото институциите все по-често искат залог преди да отпуснат средствата или се финансират от централните банки. В резултат съобщените от кредитните институции цени на кредитите доста се различават. Това означава, че малка група от банки доминира златната среда, където се формират базовите лихвени проценти.


Засега подкрепа не получават и


предложените алтернативи на ЛИБОР

През август най-големият брокер на междубанкови транзакции ICAP преустанови публикуването на дневните си обзори на лихвените проценти по негарантирани заеми в Ню Йорк, защото не получаваше достатъчно данни. Във въздуха увисна и предложеният от Дан Доктороф - председател и главен изпълнителен директор на Блумбърг, Междубанков лихвен процент на Блумбърг или БЛИБОР. За изчислението му трябва да се използват данни от различни финансови транзакции, за да се отразят по-коректно реалните кредитни разходи на банките участнички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във