Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Лятна “Гражданска” за рокерите, напук на закона

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за застраховане, които дават възможност за превозните средства  със сезонна употреба - мотори, кемпери, каравани - да се сключва застраховка "Гражданска отговорност" за по-малко от 12 месеца, каквото беше изискването до момента. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира: "Сега ще могат за не по-малко от 30 дни, за месец, два, три месеца - за срока, в който се използва въпросното МПС." Това беше ангажимент, който ПГ на ГЕРБ пое още през лятото с идеята да го приключим преди края на 43-ото Народно събрание, за да може със старта на сезона тази възможност да я има, добави той.

Делян Добрев коментира в кулоарите на парламента, че на второ четене законопроектът ще се гледа или непосредствено преди коледните празници, или в началото на януари 2017 година. Но задължително преди края на 43-ото Народно събрание.

Така рокерите ще могат да карат със сезонна "Гражданска" през новия мотосезон.

Припомняме - че спешната промяна в Кодекса за застраховането бе приета , за да удовлетвори исканията на мотористите. Тя  беше внесена в Народното събрание през юли тази година.

В мотивите вносителите посочиха, че не е справедливо собствениците на мотоциклети и други дву- и триколесни возила да плащат задължителната застраховка за период, през който не ползват превозното средство. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи също обявиха, че за моторите и караваните сезонната застраховка е добра възможност да плащат само за времето, през което ползват возилата си.

Асоциацията на българските застрахователи се възпротиви остро на искането и официално обявиха, че 76% от рокерите са без застраховки в началото на мотосезона. Те посочиха, че дерегистрацията ще създаде дисциплиниращ ефект, а онези, които протестират, са традиционно незастраховащите се притежатели на мотоциклети.

Гаранционният фонд също се обяви категорично против идеята за сезонна "Гражданска отговорност" за мотоциклетистите. Тя била опасен прецедент и би довела до непредсказуеми и необосновани плащания от страна на Гаранционния фонд, коментира Борислав Михайлов, председател на УС на Гаранционния фонд. Той подчерта, че може да се окаже, че такава мярка е в противоречие с предвиденото в Моторните директиви, което крие риск от нарушаване правото на ЕС.

По данни на Пътна полиция само регистрираните мотоциклети са над 150 хиляди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във