Банкеръ Daily

Финансов дневник

Левон Хампарцумян стана доктор хонорис кауза на Икономическия университет във Варна

Бившият банкер Левон Хампарцумян стана доктор хонорис кауза на Икономическия университет във Варна по повод 100-годишнината на първото в страната икономическо училище.

Финансовата система на света, след предишната криза, направи много сериозни усилия в последните 10 години да създаде буфери, за да е много по-подготвена днес от гледна точка на капитал и ликвидност, отколкото беше преди, заяви финансистът Левон Хампарцумян.

„Икономиката ни в момента вече е затруднена в определени сегменти, което се случва и в целия свят. Идеята е да бъдем рационални, разумни и солидарни в преодоляване на последствията. Формула за преодоляване на кризата обаче няма. Добре е да бъдат създадени индустриални буфери, всеки един бизнес трябва сериозно да обмисли системата си на доставки, на дистрибуция и прочие. В днешно време, ефективността на всеки един бизнес, който преди се измерваше в печалбата, която може да генерира, вече се измерва и в устойчивостта на бизнес модела. Това обаче е много сложна задача и не всички ще оцелеят“, допълни Хампарцумян.

По темата дали в момента има преразпределяне на финансовите пазари в световен мащаб, ексбанкерът посочи, в момента те са в етап на реструктуриране.

„Давам пример – ако някой производител досега е зависил на 100% от Китай или Далекоизточните държави, то днес започва да обмисля как да намали тази зависимост на 90, 80 или 50%. Това може да бъде шанс и за България, в общоевропейския контекст на производство на стоки и услуги. Давам и пример с Китай, който близо 2000 години е била доминираща сила, като сега пак започва да си възвръща позициите, но доминиращата ѝ позиция в световните вериги ще намалее, следствие на тази криза“, каза в заключение Левон Хампарцумян.

Той е на мнение, че засега не може да очакваме повишаване на банковите лихви. Такова ще има, но не скоро и когато то е факт, ръстът няма да е рязък.

"Едно рязко повишаване на лихвите ще вкара целия регион в сериозни затруднения", коментира той на церемония в Икономическия университет във Варна, по време на която получи почетното звание "Доктор хонорис кауза". "Може да има повишаване на лихвите, но не очаквам да е сега, нито да е рязко", казва той

Facebook logo
Бъдете с нас и във