Банкеръ Daily

Финансов дневник

Левон Хампарцумян очаква "поносима инфлация" през 2022 г.

Вероятно през 2022 г. ще имаме достатъчно дълъг период с инфлация, но не бива да очакваме, че тя ще бъде катастрофална. По-скоро ще бъде поносима, прогнозира финансистът Левон Хампарцумян. По думите му поне за една част от годината инфлацията ще бъде проблем, но няма да стигнем до хиперинфлация като от Виденовата зима. Според ексбанкера в целия свят тя представлява загриженост, с която обаче има начин да се справим.

Той отбеляза, че и в частния сектор, и в публичния сектор през последните години доходите растат. Би следвало да очакваме тази тенденция да продължи, посочи Хампарцумян, като се позова на изказване на финансовия министър, че няма богата държава с ниски доходи.

"В България нямаме повод да се оплакваме прекалено много. Ако трябва да се оплакваме от нещо, е от това как сме си наредили държавата. Иначе климатично сме в една от най-хубавите зони. Рядко населена държава сме с 5-6 милиона души, така че колко да е трудно всичко да се организира и да изглежда добре и да се живее по-добре", коментира пред NOVA Левон Хампарцумян.

Финансистът смята, че в България не може да се говори за "имотен балон", а има предпоставки, ако дълго време не поскъпват жилищата.

"Търсенето в момента е абсолютно оправдано, защото започват да се търсят крайградски имоти, което беше забравено, както и по-големи градски жилища. Засега може да се да се каже, че има някои признаци, които само ако се развият в бъдеще, ще има "балон". Колкото повече хора решат да купуват имот с цел спекулация, толкова повече те надуват балона", обобщи Хампарцумян.

Бившият банкер заяви, че е от поддръжниците на влизането на България в еврозоната, въпреки всичките недостатъци, които биха могли да се извадят на масата.

"Има достатъчно много изгоди от членството в еврозоната. Ние не сме Чехия, която може да девалвира кроната, за да увеличи износа си. Затова е по-добре да сме си вързани с еврото, за да използваме всичките възможности за растеж, които то дава", смята Левон Хампарцумян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във