Банкеръ Daily

Финансов дневник

Летящ старт на схемата за кредити без обезпечения за малки фирми

Сто милиона лева ще влязат във Фонда на фондовете през август за обезпечаване на обявената от служебното правителство програма за бизнес кредитиране на малки и средни предприятия без изискване за обезпечения. Това обяви икономическият министър Кирил Петков по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос от Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Петков обясни, че програмата е имала летящ старт, като се очаква целият ресурс в размер на 140 млн. лв. да стигне до фирми по-бързо от очакваното. По думите му вместо програмата да продължи пет месеца, усвояването ще приключи за три. "Причината за бързото усвояване е точно липсата на изискване за обезпечение по тези кредити", посочи министърът от парламентарната трибуна.

Средният размер на заемите, които са отпуснати от банки с гаранция от държавата, е под 400 хил. лева. 

"В последните няколко дни имаме обаждания от банките, които ни казват: Свършихме ресурса, давайте още. С други думи имаме много добре работеща програма към микро предприятията", посочи още Кирил Петков.

Той изрично подчерта, че сумите са отишли изцяло за нови кредити, а не за рефинансиране на стари фирмени задължения, каквато информация бе разпространена от ГЕРБ вчера.

"Преговорите с банките бяха много тежки и те бяха на ръба да се откажат заради тези условия, защото хем държавата им гарантира само 50% от риска по отпуснатите кредити, хем няма изискване за обезпечение, хем им забраняваме да рефинансират кредити. Резултатът обаче, че е имаме хотели и ресторанти, а търсенето надвишава ресурса, който е заделен от държавата", обобщи Кирил Петков.

Ще припомним, че програмата предвиждаше ФнФ издава гаранции на търговските банки по кредити, които те отпускат на малки и средни предприятия. Изискването към фирмите, които искат да получат финансиране, е да са оперирали поне в последните 3 години и в поне една от тях да са отчели печалба.

Кредитите са със 7 годишен срок за погасяване и с 12 месеца гратисен период. Заемът може да е в размер до 70% от оборота на компанията за 2019 г. или 2020 г. (в зависимост от това през коя година той е по-висок), но е заложен и максимален размер на кредита - 3 млн. лева. Лихвите не са преференциални, а спрямо пазарните условия и политики на банките. 

По тази програма няма изискване за обезпечения по кредитите, но е поставено условие собственикът или някой от собствениците на фирмата-кандидат за заем да влезе като съдлъжник със задължение да изплаща кредита като физическо лице.

Министърът на финансите Асен Василев, който е принципал на Фонда на фондовете, уточни, че програмата е обявена на 22 юни и към момента в нея участват 9 банки. Част от банките са започнали да отпускат кредити по тази програма от 1 юли, а други - от 15 юли. В процес на одобрение са кредити за 184 млн. лв. на 181 фирми. Вече одобрени са 53 кредита на обща стойност 21 млн. лева.

"Очакваме до края на годината 2.5 млрд. лв. да влязат в икономиката, чрез фирми с добри проекти, които ги защитават пред банките, а не пред чиновници", подчерта министър Василев.

Според финансовия министър изискването за влизане като съдлъжник така или иначе съществува в 90% от банките, но масово към това условие обикновено се изисква обезпечение под формата на имот, договор за вземания или инвентар.

"Ние направихме програма с портфейл от 2.5 млрд. лв. без да пипнем една стотинка от бюджета и да дадохме възможност на бизнеса да се развива и финансира при облекчени условия. Програмата тепърва ще набира скоро, защото първите 10 дни от пускането й минават в подготовка и подаване на документи. Ускорението в програмата ни позволява да кажем, че до края на годината голяма част от тези 2.5 млрд. лева ще влязат в икономиката през банките за фирми, които нямат обезпечение, извън подписа на техните собственици", обобщи министърът на финансите в служебното правителство Асен Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във