Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Лена Русенова зае мястото си в УС на БНБ

Лена Русенова официално пое задълженията си на член на Управителния съвет на БНБ. Тя назначена от квотата на президента Росен Плевнелиев със шестгодишен мандат и ще заеме мястото на Пенка Кратунова чийто мандат приключи. Русенова бе представена официално на 12 април в зала 108 в сградата на Централната банка. Както изисква протоколът тук присъстваха управителят на БНБ Иван Искров и президентът на България Росен Плевнелиев.


"Доверието на гражданите в ефективността и справедливостта на институциите е в основата на икономическото и обществено благоденствие. 135 години след своето създаване Българската народна банка е утвърден пример за стабилност и приемственост", заяви държавният глава. Той подчерта, че в условията на икономическа и финансова криза в Европа и в света, БНБ изпълни успешно мисията си да бъде гарант за стабилността на националната валута и на банковия сектор в България.


Според Плевнелиев една от важните задачи пред България е въвеждането на еврото и призова институциите да отстояват интересите и мястото на страната ни в Европейския съюз и в еврозоната.


"Хората в Управителния съвет на БНБ са личности с високи професионални качества и им пожелавам да съхранят БНБ като стълб на финансовата стабилност, запазвайки своята институционална независимост и отговорност пред обществото", каза Плевнелиев.


Лена Русенова заяви, че винаги е държала на независимостта на БНБ, на спазването на законите и на поддържането на финансовата стабилност. Според нея Централната банка въвежда ключови за кредитният сектор европейски директиви и е убедена, че натрупаният от нея опит в МВФ и в Световната банка ще й позволи успешно да работи в подкрепа на усилията на БНБ за поддържане на финансовата стабилност. Още повече, че и като структура, и като политика БНБ не е непозната територия за нея. Тя е била член на УС на Централната банка в периода 1996-1997-а и неин главен икономист. След това две години подред работи за мисията на МВФ и на Световната банка у нас. Работи като главен икономист към Европейския институт в София, а след 2005-а е програмен директор в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във