Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Лаутеншлегер се готви за банковия надзор

"Банковият съюз се нуждае от два крака, за да бъде силен", заяви членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Сабине Лаутеншлегер пред комитета по икономически и парични въпроси по време на изслушване на нейната кандидатура за вицепрезидент на банковия надзор в Европа. По думи на Лаутеншлегер новата надзорна структура ще помогне да се премахнат пристрастните национални практики при справяне с проблемни банки.

"Стрес тестовете и прегледа на качеството на активите са от решаващо значение, тъй като ще помогнат за справянето с всички потенциални проблеми и ще хвърлят светлина върху банките, които се нуждаят от рекапитализация", коментира Лаутеншлегер и добави, че само чрез тези тестове банките могат да станат отново надеждни и да възстановят отпускането на кредити за реалната икономика. Лаутеншлегер заяви, че съжалява за използването на междуправителствения метод при създаване на общоевропейския фонд за финансиране на затруднени банки, но въпреки това подчерта, че е готова да приеме компромис.

Тя увери депутатите, че надзорът ще бъде в състояние да наблюдава какво се случва в банките, въпреки че не всички ще са под непосредствения контрол на ЕЦБ. Ще бъде назначен специален генерален директор, който ще бъде натоварен с надзора на националните надзорни органи и ще следи дали решенията на националните органи са подходящи да бъдат прехвърлени към единния надзорен орган.

Комисията по икономически въпроси одобри номинацията на Лаутеншлегер за поста и ще представи кандидатурата й пред Европарламента за гласуване в сряда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във