Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Лагард провидя сценарий за повторение на световната финансова криза

S 250 90c5a40c a9b8 40f1 977f bc399c679c81

Подобно на повечето  лидери председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард също не крие опасенията си за ефекта от пандемията на коронавируса COVID-19 върху европейката икономика. Според Лагард ако не бъдат взети спешни мерки,  Старият континент го очаква  икономически шок с потенциал  да доведе до световна криза, подобна на тази през 2008 година. В конферентен разговор с европейските лидери президентът на ЕЦБ директно е посочила, че без координирани действия, ще се стигне до сценарий, наподобяващ този отпреди 12 години. При правилен отговор на пандемията обаче шокът вероятно ще се окаже само временен.

Действията на ЕЦБ

В четвъртък (12 март) Управителният съвет на Европейската централна банка се събра за първи път ,след като коронавирусът се разпространи сериозно в Европа и нанесе поражения върху икономиките на страните от еврозоната. До редакционното приключване на броя ЕЦБ не бе оповестила официално решенията на своето ръководство, свързани с проблема . 

Преди заседанието очакванията бяха разнопосочни. Предвид рекордно ниските равнища  на лихвите някои анализатори бяха скептични към евентуалното им допълнително понижение, тъй като то би имало доста негативен ефект върху банковия сектор. В същото време обаче това е едно от малкото оръжия в арсенала на Франкфурт, с което да бъде стимулирана икономиката на валутния съюз. Позовавайки се на изказването на Лагард пред евролидерите, други икономисти прогнозираха последващо  намаляване на лихвите. Друг аргумент бе, че подобни мерки вече бяха предприети от Федералния резерв и от Бенк ъф Ингланд.

Почти единно  бе мнението, че независимо от действията си по отношение на лихвените равнища, ЕЦБ ще разшири обхвата на програмата за изкупуване на активи - и като обем, и като вид дългови книжа, които ще влязат в баланса на банката. Целта, разбира се, е да се осигурят свръхевтини пари, за да се отговори на кризата с коронавируса.

Стимули от Брюксел

В дните преди заседанието на УС на ЕЦБ се разбра, че най-засегната европейска страна - Италия, ще отпусне допълнителни 25 млрд. евро за подпомагане на икономиката си. "Сумата не е предназначена да бъде използвана мигновено, но несъмнено ще бъде използвана за справяне с всички трудности при тази извънредна ситуация", посочи премиерът Джузепе Конте.

Институциите на Европейския съюз и държавите членки пък се договориха да облекчат фискалните правила и да мобилизират най-малко 25 млрд. евро от бюджета на ЕС за справяне с икономическите проблеми, възникнали от нахлуването на коронавируса. Средствата ще бъдат отпуснати за подкрепа на националните системи за здравеопазване, МСП, работници и други уязвими части на икономиката.

Влиянието върху България

Бившият министър на финансите Петър Чобанов прогнозира, че рецесията в еврозоната е неизбежна. Според него е вероятно да има криза, но тя да отмине България. "Смятам, че българската икономика и финансовата система показват, че можем да издържим и да не се стигне до тежко проявление на тази криза. Вече сме успявали да преминем през глобална криза след фалита на "Лемън Брадърс" и да оцелеем, коментира Чобанов. Той е убеден, че благодарения на гъвкавостта на валутния борд, страната ни има достатъчно финансови инструменти, които да приложи в условия на криза. 

"Българската икономика не е като италианската. Тя се е доказала като гъвкава в кризисни епизоди. Мисля, че ако нашите предприемачи и държавата си свършат работата, няма да се стигне до прекратяване на нормалния икономически живот. Държавата трябва да даде пример, че механизмът на икономиката не спира и паричният поток продължава  да текче", посочи още икономистът.

Неговият съвет е да не се разхлабва фискалната политика и да не се стига до трупане на дефицит. "В криза от такъв вид страдат най-много онези, които активно  изнасят стоки. Трябва да бъдем много внимателни с държавната подкрепа и в това да не пилеем средства излишно. Много е вероятно да има дефицит, но потокът на парите не трябва да спира", обобщи Чобанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във