Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лагард отчете напредък по новата стратегия на ЕЦБ

Кристин Лагард

По време на съвещанието си през уикенда паричните стратези на Европейската централна банка са постигнали "добър напредък" по преосмислянето на стратегическите цели на институцията, включително и на ролята й в борбата с климатичните промени и за ревизиран поход към инфлацията, заяви банковият лидер Кристин Лагард. 

Двадесет и петте члена на управителния съвет на ЕЦБ са се събрали в хотел близо до Франкфурт, за да дадат тласък на първия за последните почти две десетилетия преглед на подхода към паричната политика, който трябва да приключи през второто полугодие на 2021-а. 

В интервю за медиите госпожа Лагард не е представила подробности за обсъжданията по време на тридневното събиране и е посочила само, че те са били посветени на целевите инфлационни равнища и времевия хоризонт, на връзките между климатичните промени и монетарната политика и на модернизацията на комуникациите на централната банка. 

Ревизията на паричната стратегия, започнала в началото на 2020-а и забавена в резултат на пандемията от коронавируса, провокира публичен дебат сред членовете на управителния съвет на ЕЦБ. Сегашната целева стойност на инфлацията от "малко под, но близо до 2%", почти сигурно ще се повиши козметично до 2% с възможност да бъде надхвърляна след периоди на хилав ръст на цените. 

ЕЦБ може да потърси и алтернативни инфлационни мерки, с които да вземе предвид растящите жилищни разходи на домакинствата и дори да изчисли собствени инфлационни числа. Въпреки че на фона на задържалата се под целевото ниво инфлация за последните десет години те рискуват да създадат впечатление за манипулирани стойности. 

Промяната на климата - фактор, който госпожа Лагард иска да включи в обсъжданията, вероятно ще стане част от промените под някаква форма, евентуално чрез насочване на банковите покупки на корпоративни облигации в полза на компаниите, които  отделят по-малко въглеродни емисии или полагат усилия да ги редуцират. 

Всъщност, този своеобразен "климатичен" подход към корпоративните книжа бе препоръчан от члена на борда на ЕЦБ - Изабел Шнабел. В реч на 14 юни госпожа Шнабел, която е ревностен пропагандатор на мерките в защита на околната среда, заяви, че ако се изключат всичките замърсители от програмите за покупки на облигациите им от ЕЦБ, това ще ги демотивира да изчистят производствата си. Поради което е необходима по-интелигентна избирателна стратегия, насочена към придобиване на зелен дълг и, защото той все още е малка част от пазара, към "фаворизиране" на "емитентите с ясна цел и готовност да редуцират отделяните парникови газове".

Лагерът на Шнабел постигна ценна победа в началото на юни когато председателят на Бундесбанк - Йенс Вайдман - оттегли съпротивата си срещу идеята за покупки на по-малко облигации от компаниите, замърсяващи околната среда. В изказването си на 2 юни на конференцията "Зелен лебед" на Банката за международни разплащания Вайдман се отказа да защитава "пазарния неутралитет" или покупките на корпоративен дълг пропорционално на  намиращите се в обращение количества. Този принцип ръководи сделките по пуснатите преди пет години програми на ЕЦБ, по които до момента е купен корпоративен дълг за 316 млрд. евро, включително търговски книжа. Вайдмън обаче подчертава, че подобен избирателен подход не трябва да се прилага към определени компании по политически причини. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във