Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лагард очаква летен подем и трудна следпандемична фаза

Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - прогнозира, че възстановяването на еврозоната ще набере скорост през лятото. И наблегна, че оторизираните държавни органи ще се сблъскат със сложната задача да "отбият" икономиката от извънредната подкрепа.

В интервю за френския вестник "Журнал дю диманш", публикувано на 7 февруари, госпожа Лагард изрази увереност в способността на региона да излезе от пандемичната криза по-силна, с по-зелено и цифровизирано бъдеще. Дамата подкани правителствата да ускорят подготовката по разходните си планове, за да помогнат на Европейската комисия да започне да емитира общ дълг. Просто защото икономическото възстановяване се е забавило, но не е спряло и хората го очакват с нетърпение. 

ЕЦБ прогнозира икономически ръст от близо 4% през тази година след спад от почти 7% през 2020-а. Паричната подкрепа за стопанството вероятно няма да приключи в близко време, макар че всичко ще зависи от скоростта на имунизация. Засега тя върви бавно, като едва около 3.6% от населението на общността е получило дозите си от ваксини. Поредният взрив от заразата принуди страните от еврозоната да започнат отново да налагат карантини и да затварят бизнеси, което доведе до свиване на стопанството през четвъртото тримесечие на 2020-а и направи повторната рецесия неизбежна. Седмичният продукт на общността в момента е с около 12 млрд. евро под предпандемичните равнища и бавещата се масова имунизация означава, че рестрикциите ще бъдат премахвани постепенно и поетапно. Така че навременното превеждане на средствата от Фонда за възстановяване на Европейския съюз става все по-наложително.  

Госпожа Лагард описа пандемичната програма за изкупуване на облигации (PEPP) на ЕЦБ от 1.85 трлн. евро като "подходяща" по размер и "адекватна" по времетраене и обеща паричните стратези да я поддържат "докато пандемията предизвиква кризисно положение в еврозоната". Тя подчерта, че не трябва да се повтарят грешките от миналото когато всички фискални и парични стимули бяха изтеглени веднага. И че властите трябва да предложат гъвкава подкрепа, която се редуцира постепенно, за да могат "икономиките да се научат отново да работят без помощта на каквито и да било извънредни мерки, въведени в резултат на кризата".

На въпрос за потенциалното бъдеще на предшественика й Марио Драги като премиер на Италия, госпожа Лагард коментира, че Ботушът и континентът "имат късмет", че той е приел предизвикателството. Защото Драги "има всички необходими качества: познания, кураж и смирение, за да изпълни новата си задача - да рестартира италианската икономика с помощта на Европа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във