Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лагард обеща мощен отговор от стимули през декември

Кристин Лагард

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард обеща институцията да отговори на пандемията с убедителен пакет от парични стимули през декември. И настоя правителствата да осигурят "без бавене" икономически облекчения за компенсиране на ефекта от заразата.

В изказването си по време на изслушването пред комисията по икономика и парична политика на Европейския парламент на 19 ноември, часове преди извънредната среща на върха на Европейския съюз, госпожа Лагард каза, че европейските лидери трябва да превърнат общата фискална подкрепа в приоритет заради очакванията икономиката на еврозоната да бъде засегната тежко от скоростния ръст на инфектираните и от новите рестрикции.

Управителният съвет на ЕЦБ ще проведе следващото си съвещание за паричната политика на 10 декември и вече обеща да увеличи стимулите на него. Госпожа Лагард пък заяви за пореден път, че извънредната пандемична програма за покупка на облигации и схемата за отпускане на дългосрочни заеми на банките ще са приоритетните инструменти за гарантирането на евтини кредити за компаниите, правителствата и потребителите до приключване на кризата. 

Същевременно, официални представители на ЕЦБ, между които и главният икономист Филип Лейн, се опитват да убедят инвеститорите да не акцентират прекалено върху размера на декемврийския пакет, подчертавайки, че ключът е в ефективността на мерките. 

Членът на управителния съвет на ЕЦБ и председател на Централната банка на Естония - Мадис Мюлер - смята, че свръх евтините заеми (схемата TLTRO) трябва да са в основата на декемврийския пакет от стимули. Подобно е мнението и на колегата му от "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилроа дьо Гало - който настоява да се поддържат "много благоприятни и много предвидими" финансови условия. 

ЕЦБ облекчи условията на кредитната си програма откакто избухна кризата с COVID-19. В момента банките могат да получават тригодишни заеми при годишна лихва от минус 1% (което означава, че на тях на практика им се плаща, за да ползват кредити), но само при условие, че получените средства се насочват към бизнеса и към домакинствата. Финансовите институции от еврозоната са изтеглили заеми за 174.5 млрд. евро през септември след рекордните 1.3 трлн. евро през юни. Засега са планирани само още два търга - през декември и през март. 

В изказването си за икономическата перспектива пред европейските законодатели госпожа Лагард посочи, че новините за разработените ваксини са "окуражителни", но не са основание за ограничаване на усилията в подкрепа на стопанството, защото масовото ваксиниране ще отнеме време. "Основното предизвикателство пред паричните стратези ще е да запълнят празнината докато ваксинирането набере скорост и икономическото възстановяване продължи със собствени сили", каза дамата. И допълни, че е "по-важно от всякога монетарната и фискалната политика да вървят ръка за ръка". 

Мнозинството икономисти прогнозират през декември да се приемат покупки на облигации за допълнителни 500 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във