Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лагард обеща цифрово евро до 2025-а

Кристин Лагард

Председатеят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - даде пространно интервю за телевизия "Блумбърг" на 31 март, в което засегна най-важните и чувствителни теми извън безспорния новинарски лидер за пандемията и ваксините.

Госпожа Лагард увери, че институцията й няма да се поколебае да използва всичките си инструменти, ако инвеститорите се опитат да тласнат нагоре доходността на държавните ценни книжа. "Те могат да ни тестват колкото поискат", каза дамата. И допълни, че тя и колегите й разполагат с изключителни възможности в момента и ще ги вкарат в употреба при необходимост. 

Председателят на ЕЦБ повдигна завесата и пред виртуалното евро. Според нея централната банка може да пусне дигитална валута в средата на това десетилетие, ако паричните стратези дадат зелена светлина на проекта това лято. Основната цел на мероприятието е всичко да бъде направено по равилата. И в тази връзка реалистичният срок за целия проект ще отнеме още четири години и дори малко повече. 

ЕЦБ трябва да публикува анализ на 8 хил. отговора, които е получила като част от процеса на публични консултации за потенциална цифрова валута на централната банка. Той ще бъде изпратен в Европейския парламент и след това банковият управителен съвет ще реши в средата на годината дали да продължи напред с практически експерименти. 

Второто решение - дали да пусне цифрово евро - ще бъде взето между шест месеца и една година след това, допълва Лагард. Защото "това е технически пробив, както и фундаментална промяна" и "е изключително важно да не бъде нарушена нито една система, а цялата конфигурация да бъде разширена и да е с по-високо качество". 

Госпожа Лагард изрази надежда за скорошно разрешаване на правната атака срещу германската ратификация на Фонда за възстановяване на Европейския съюз, което ще позволи на региона да получи спешна фискална подкрепа. Тя разчита, че фондът ще тръгне през второто полугодие на 2021-а. Това ще зависи от страните членки, защото техните национални парламенти трябва да гласуват инструмента. 

Конституционният съд на Германия спря на 26 март подписа на президента Франк-Валтер Щайнмайер на закона за собствените ресурси, който е правната основа на фонда и който бе подкрепен от Бундестага и от Бундесрата. Мотивите - първо да се произнесе по предложението за временно спиране на закона, внесено от група, нарекла се Алианс на гражданската воля. Основанието на вносителите е, че пактовете на ЕС не позволяват на общността да поема дългове.

Отлагането позволява на съдиите да проучат възможността за издаване на предварителна заповед, за чието пълно разрешение ще са нужни години. Подобни стъпки не са необичайни, а временно решение по въпроса може да се получи до дни. Всеки опита за блокиране на участието на Германия във Фонда ще постави в риск плана за стимулиране на района в размер на 750 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездна помощ. Програмата е жизнено важна, особено за най-тежко поразените от заразата държави. В тази връзка госпожа Лагард подчертава, че комбинацията от фискални и парични инструменти е изключително наложителна за ускоряване на възстановяването. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във